Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, considera ca Romania are nevoie de un consens politic stabil pentru a putea dezvolta programe de lunga durata dedicate reabilitarii infrastructurii principale de irigatii. De asemenea, seful MADR este de parere ca fermierii mici ar trebui sa aiba acces mult mai mare la informatiile privind finantarea.
„In orice domeniu, nu doar in agricultura, este nevoie de stabilitate pentru a implementa cel putin o strategie pe termen scurt. In ultimii 11 ani, Romania a avut 10 ministri ai agriculturii. Este nevoie ca strategie pe care o discutam astazi sa fie asumata de mai multe forte politice. Din pacate nu am ajuns la un consens din cauza ciclurilor electorale si nu reusim sa avem maturitatea sa discutam nici in acest an care sunt prioritatile pe termen lung pe anumite sectoare. Pe langa cadastru, unde exista un program care se implementeaza in acest sens, este nevoie foarte mare si de dezvoltarea infrastructurii principale de irigatii. M-as bucura sa ajungem la un consens politic, in cazul in care nu vom reusi sa avem un ajutor din planul Junker sau un sprijin de la Banca Mondiala si Banca Europena de Investitii, pentru a avea o alocare bugetara pentru urmatorii 6 ani, astfel incat sa reabilitam concomitent infrastructura principala si cea secundara de irigatii. Acest lucru trebuie sa fie o prioritate pentru Romania”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte organizate de Banca Mondiala.
Daniel Constantin a mai afirmat de asemenea ca in mediul rural exista fermieri care nu au acces la informatiile necesare pentru a depune proiecte de finantare, desi exista politici agricole special dedicate pentru ei.
„Imi asum si eu, un domeniu in care nu am facut foarte multi pasi. Ma refer la zona de consultanta. Informatia este foarte importanta pentru fermieri. Mai ales pentru cei care locuiesc doar in mediul rural. Poate ca sunt de exemplu politici agricole care li se adreseaza cu prioritate si acestia, pentru ca nu stiu cum sa aplice, nu au acces la fonduri”, a mai spus Daniel Constantin.
Totodata, ministrul Agriculturii considera ca Romania are in prezent prea multi fermieri cu suprafete mici de terenuri (1-5 hectare), una dintre solutii fiind comasarea.
„Exista foarte multe ferme mici in Romania, foarte multi aplicanti pentru plata directa. Din pacate procesul de comasare al agriculturii romanesti nu a cunoscut progresul pe care ni l-am fi dorit cu totii. In 2009, aveam aproape 900.000 care depuneau cereri de plata pe suprafate care aveau intre 1 si 5 hectare. Dupa 6 ani situatia este aproximativ la fel. Numarul de fermieri care aplica s-a micosrat, insa avem si astazi in jur de 800.000 de fermieri in aceasta situatie”, a mai spus ministrul.
Daniel Constantin a punctat si problema lipsei cadastrului in Romania, acesta subliniind ca elaborarea acestui act ar trebui demarata cu zonele din extravilanul localitatilor.
„Lipsa cadastrului in Romania e un lucru care ne da batai de cap si in aceste zile pentru ca, din pacate, doar 20% din cei care depun cereri de plata la APIA au cadastrul realizat sau au contracte de arenda valabile. Restul vin cu acele adeverinte de la Primarie care sa dovedeasca dreptul de folosinta. Pe noua legislatiei trebuie sa demonstreze ca ei sunt cei care platesc impozit pe acel teren, dar si ca ei sunt beneficiarii culturilor de pe acele suprafete. Cadastrul trebuie sa fie o asumare a intregii clase politice. Ar trebui sa incepem elaborarea cadastrului cu zonele din extravilanul localitatilor. In lipsa cadastrului, nu vom putea accentua nici procesul de comasare”, a mai precizat ministrul Agriculturii.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat alaturi de reprezentantii Bancii Mondiale si de fostii comisari europeni pe Agricultura, Dacian Ciolos si Franz Fischler, la o conferinta dedicata viziunii pe termen mediu si lung asupra dezvoltarii agriculturii romanesti.