Meniu

Daniel Constantin va efectua o vizita in SUA pentru a gasi noi piete externe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, va efectua luna aceasta o vizita in Statele Unite ale Americii, cu scopul de a identifica noi piete externe pentru Romania, mai mari decat cea europeana. Totodata, oficialii MADR isi spun sperantele sa gaseasca pe continentul american si companii interesate sa investeasca in modernizarea si dezvoltarea sistemului de irigatii din tara noastra.

„In prezent facem eforturi pentru a gasi noi piete externe mai mari decat piata europeana, cum sunt cele din tarile arabe sau chiar si cea din SUA”, a declarat Daniel Constantin, precizand totodata ca va efectua o vizita pe continentul american in scurt timp.

De asemenea, oficialii MADR isi propun mai multe solutii pentru modernizarea sistemului principal de irigatii din Romania. Variantele luate in calcul sunt finantarile europene, parteneriatele publice-private, precum si abonamentele la reteaua de irigatii.

„Legea se afla in Parlament si speram sa gasim o formula logica prin care sa avem un abonament pentru intregul sistem. Ce vreau sa spun? De exemplu, sunt 7.000 hectare intr-un sistem de irigații. Nu poti sa ai functionale 2.000 hectare si restul nu. Pentru ca, de fiecare data, cel care a platit acele costuri nu va dori sa le plateasca si pe celelalte. E vorba de 20 de lei pe an la un hectar. Nu este o suma mare, este un pachet de tigari care poate fi dat pentru cel mai important factor de productie, si anume apa”, a declarat recent Daniel Botanoiu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.

Totodata, Daniel Botanoiu a subliniat ca Romania trebuie sa demonstreze ca este „serioasa”, mai ales prin noua lege a irigatiilor, pentru a crea contextul necesar investitiilor straine.

„Avem un argument solid in fata investitorilor care vor sa aiba o garantie pe 30 de ani ca isi recupereaza aceste sume. Nu avem voie sa mai apelam la garantii guvernamentale. Ca atare, cautam solutii alternative. Avem discutii avansate si cu Statele Unite, saptamana viitoare ministrul Agriculturii va merge acolo intr-o vizita foarte importanta. Am avut discutii si cu Emiratele Arabe si Qatar, care sunt interesati si care vor veni in septembrie in Romania. Pana atunci speram ss avem o lege si sa putem dovedi ca suntem seriosi si ca avem o garantie de recuperat. Adica, in termen de 20-30 de ani putem sa le returnam contravaloarea investitiei”, a declarat Daniel Botanoiu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE