Dacian Ciolos: Trebuie sa depasim ideea ca agricultura si mediul rural sunt doar o masa electorala

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fostul comisar pentru Agricultura in perioada 2010-2014, Dacian Ciolos, afirma ca dezvoltarea agriculturii trebuie sa ia in calcul nu doar indicatorii de performanta, ci si dimensiunea sociala. De asemenea, acesta este de parere ca fermele mici si medii au nevoie de o formare profesionala si tehnica de lunga durata, nu doar de o consiliere punctuala, destinata accesarii de fonduri.

„Agricultura nu este un simplu sector economic. Daca o privim in ansamblul ei, partea de alimenatie, partea de gestiune a resurselor, dar si abordarea teritoriala din perspectiva rurala, vedem ca agricultura este mai mult decat un simplu sector. De felul in care alegem sa ne alimentam, sa protejam natura, sa gestionam resursele naturale tine modul nostru de viata si calitatea vietii in general”, a declarat Dacian Ciolos, in cadrul unei conferinte organizate de Banca Mondiala.

De asemenea, fostul comisar pentru Agricultura a precizat ca este necesar sa ne gandim mai degraba la dezvoltarea socio-economica durabila a unei regiuni, si nu doar la partea economica a acestei.

„Piata ne impinge spre performanta economica, dar vedem ca societatea ne obliga, mai ales ca si decidenti, sa construim aceasta performanta economica in asa fel incat ea sa nu se rasfranga negativ asupra dezvoltarii sociale”, a mai punctat fostul comisar pentru Agricultura.

Mai mult decat atat, Dacian Ciolos considera ca in viitor vom avea o presiune din partea contribuabililor ca banii destinati finantarii sa nu se mai aloce doar pe baza unor criterii de performanta de mediu sau economici, ci si pe baza unor criterii de performanta sociala.

Totodata, fostul comisar pentru Agricultura a declarat ca in Romania ar trebui sa se depaseasca ideea potrivit careia mediul rural si agricultura reprezinta doar o masa electorala.

Cred ca daca depasim ideea ca agricultura si mediul rural sunt mai mult decat o masa electorala si recunoastem ca sunt o resursa economica, atunci putem sa ne oprim in mod pragmatic la cateva teme pe care le auzim frecvent in discursul politicienilor de stanga, de dreapta sau de centru. Sa ne focalizam in jurul acelor cateva cuvinte si daca este mult spus sa vorbim de o strategie, cred insa ca se pot pune la punct niste abordari, cel puțin o intelegere, iar modul cum soluționeaza fiecare parte politica problema respectiva este altceva, a mai spus Dacian Ciolos.

Dacian Ciolos a participat miercuri alaturi de reprezentantii Bancii Mondiale si de Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferinta dedicata viziunii pe termen mediu si lung asupra dezvoltarii agriculturii romanesti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE