Videoconferinta a ministrului Agriculturii pe tema completarii si depunerii cererilor unice de plata

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat, alaturi de secretarul de stat George Turtoi si conducerea Agentiei de Plați si Interventie in Agricultura (APIA), la videoconferinta organizata cu reprezentantii centrelor judetene ale agentiei, in vederea clarificarii unor chestiuni legate de completarea si depunerea cererilor unice de plata.

„Trebuie sa facem eforturi pentru ca toata campania 2015 sa se desfasoare fara probleme. Suntem un partener al fermierilor si trebuie sa actionam ca atare”, le-a transmis ministrul Daniel Constantin reprezentantilor APIA.

Ministrul Agriculturii le-a prezentat participantilor la videoconferinta principalele modificari incluse in ordinul privind completarea si depunerea cererii unice de plata, care a fost transmis spre publicare in Monitorul Oficial si a fost deja comunicat centrelor judetene ale APIA. Astfel, in vederea implementarii eficiente a Ordinului nr. 619/2015 si simplificarea procedurilor, s-a decis, printre altele, ca pentru anul 2015 se va cere adeverinta folosind datele privind terenul agricol utilizat, inscrise in Registrul agricol 2014, daca registrul 2015-2019 nu este disponibil.

De asemenea, pentru a demonstra ca terenul este la dispozitia fermierului, solicitantii vor prezenta o serie de documente, dupa caz. Astfel, proprietarii vor depune o copie dupa titlul de proprietate, iar in cazul in care nu detin acest document vor prezenta o adeverinta, impreuna cu o declaratie pe propria raspundere si un tabel centralizator, cu terenurile detinute.

La randul lor, arendasii sau concesionarii vor depune o adeverinta care sa ateste utilizarea terenului si tabelul centralizator. In cazul terenurilor utilizate sub alte forme (aceasta categorie de teren fiind inscrisa la cap. III, randul 08 „sub alte forme” din registrul agricol 2015 – 2019), se va depune o adeverinta obtinuta de la primarie, care poate fi eliberata si in baza registrului aferent 2014, si tabelul centralizator cuprinzand date din aceasta adeverinta.
Pentru identificarea fara echivoc a parcelelor utilizate, toti solicitantii prezinta tabelul centralizator prevazut in Anexa 1, intocmit si semnat de catre fermier si avizat de catre primarie.

Totodata, Daniel Constantin le-a cerut reprezentantilor APIA sa semnaleze orice probleme de ordin administrativ care apar in teritoriu si care ar putea conduce la intarzieri in derularea campaniei 2015, pentru ca acestea sa fie solutionate in timp util.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE