Prezent la o conferinta organizata de Asociatia Romana a Carnii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca unul din obiectivele principale ale Guvernului, odata cu diminuarea TVA-ului la alimente de la 1 iunie, este si combaterea evaziunii fiscale din acest sector, care, potrivit oficialului, depaseste in ultimii ani valoarea de 400 de milioane de euro.
„Ne dorim foarte mult, prin intermediul reducerii TVA-ului la alimente la 9% sa diminuam pe cat posibil si evaziunea fiscala. Aceasta a depasit, in industria carnii, in ultimii ani 400 de milioane de euro. Cred ca acest lucru este extrem de daunator pentru Romana”, a declarat Daniel Constantin.
Totodata, ministrul Agriculturii a reamintit ca Executivul este atent in aceasta perioada pentru ca retailerii sa nu mareasca in mod artificial preturile la raft, in contextul reducerii TVA la produsele alimentare.
„As vrea sa trag un semnal de alarma. Este o masura pentru care am muncit cu totii foarte mult, de multi ani. Se discuta din 2004 de aceasta reducere a TVA-ului la alimente. Riscam sa punem sub semnul intrebarii o astfel de masura. Reducerea TVA inseamna avantaje pentru toata lumea, in primul rand pentru consumatori si, dupa aceea, bineinteles, avem celelalte beneficii pe care le-ar putea avea toti cei de pe lantul de productie. Obiectul principal al masurii este relansarea consumului”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Romana a Carnii.
De asemenea, Daniel Constantin a precizat ca Executivul are putine metode de a interveni si de a stabili pretul la raft, in coditiile in care retaileri incearca in prezent sa majoreze preturile la alimente.
„Vreau sa vedem care ste situatia la ora actuala, daca exista o majorare a preturilor. Eu m-am abzat si ma bazez pe un dialog constructiv cu Asociatia Marilor Magazine. Au existat angajamente ca nu va creste pretul artificial in aceasta perioada. Cu toate acestea, misiunea Guvernului este una dificila. Suntem intr-o economie de piata functionala, libera. Astazi parghiile pe care le are statul nu sunt foarte numeroase. In primul rand trebuie sa monitorizam ceea ce se intampla. Pe de alta parte trebuie sa aducem in atentia consumatorului daca sunt astfel de practici incorecte nu doar pentru consumator, ci si pentru industrie in general”, a mai spus ministrul Agriculturii.