Reducerea TVA la carne și produse din carne la un nivel de 5% ar avea un impact asupra evaziunii fiscale de 10 ori mai mare decât în orice alt domeniu din industria agroalimentară, a declarat, marți, președintele Federației Naționale Pro Agro, Alex Jurconi.
„Din calculele pe care le deținem acum impactul ar fi de cel puțin 10 ori mai mare dacă am vorbi despre măsura de fiscalitate redusă, în speță TVA redusă la 5% la carne și produse la carne. Noi nu dorim să facem măsuri de cosmetizare fiscală în industrie. (…) Noi vrem măsuri în profunzime, care să redreseze atât piața concurențială a cărnii cât și buzunarul cetățeanului și nu în ultimă instanță și bugetul statului din care toți ne alimentăm și trăim”, a spus președintele Pro Agro, Alex Jurconi.
Deși măsura va avea pe termen scurt un impact important asupra încasărilor bugetare, Jurconi afirmă că statul are rezerve substanțiale pentru a putea angaja resurse financiare inclusiv de pe piața externă, dar ar putea recurge și la varianta împrumutului de la populație, prin emiterea unor obligațiuni, așa cum s-a procedat în cazul Ateneului Român.
„Înțeleg reținerea guvernanților de a aplica această măsură pentru că, în termen foarte scurt, de câteva luni de zile, impactul asupra încasărilor bugetare poate fi important, însă avem o rezervă substanțială pentru a putea angaja în continuare resurse, inclusiv externe, astfel încât pe termen scurt sau mediu, statul român să poate capabiliza bugetului statului cu sumele care dispar din neîncasarea TVA la carne și produse din carne pe o perioadă scurtă. Imediat după acesta poate să aibă loc o creștere rapidă a încasărilor datorată scoaterii la suprafață a economiei negre și a creșterii consumului. Am spus de multe ori: creați obligațiuni pentru poporul român, dați drumul la obligațiuni. La fel cum s-a făcut cu Ateneul Român: „Dați un leu pentru Ateneu”, care a rămas în mijlocul Bucureștiului. Iar asta este mâncarea noastră și a copiilor noștri. Eu și mulți alții ca mine ar cumpăra obligațiuni emise de statul român pentru a compensa deficitul bugetar care s-ar crea după reducerea TVA, obligațiuni emise pe termen scurt, unul sau trei ani, cu dobândă la nivelul pieței”, a explicat președintele Pro Agro.
Deși aceste măsuri nu au fost încă propuse oficial autorităților, Jurconi consideră că este important că autoritățile și-au asumat la nivelul discursului politic aceste măsuri.
„Nu le-am propus oficial aceste măsuri pentru că nu am ajuns să le discutăm oficial, ori asumarea lor în plan politic este importantă pentru că acum putem oferi argumente corecte. Consider că poporul român poate împrumuta statul cu 50 sau cu 200 de milioane de euro, cu orice sumă dacă este nevoie. Odată cu asumarea acestui discurs politic, va trebui să încingem comunicarea cu autoritățile statului, cu Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor, cu Guvernul în ansamblul său, pentru a avea o evaluare corectă pe care reducerea de TVA la carne ar avea-o. Eu știu că ei se așează la masa discuțiilor între ei, dar am dori ca să avem și noi cel puțin un loc pentru a prezenta argumentele interne ale industriei”, a mai spus Alex Jurconi.
Potrivit datelor furnizate de industria cărnii din România, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne și produse din carne, iar România se numără printre țările cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca având un nivel mai mare de TVA, respectiv 25%. Franța, Croația, Polonia și Cipru au TVA de 5% la alimente, Marea Britanie, Irlanda și Malta 0%, iar restul țărilor din UE înregistrând un nivel între 6% și 21%.
Asociațiile patronale din industria cărnii au lansat în urmă cu șase luni o campanie pentru reducerea TVA la carne și preparate din carne, precum și o platformă on-line, www.taietva.ro, prin intermediul căreia românii se vor putea implica direct în susținerea acestei campanii și vor putea urmări demersurile făcute în acest sens.
Valoarea pieței totale de carne, respectiv carne de pui, de porc și preparate, este estimată la 3,2 miliarde de euro.