Radu Timis, ARC: Supermarketurile care mai ingrasa preturile nu vor mai primi marfa de la producatori

Facebook
Twitter

Producatorii si procesatorii din industria carnii nu vor mai livra marfa catre supermarketurile si comerciantii care nu vor reduce preturile la raft, dupa 1 iunie, cand TVA va scadea la 9%.

„Vom monitoriza la sfarsitul lunii iunie sa vedem care a fost impactul reducerii TVA. De asemenea, s-a facut o propunere Ministerului Finantelor de a afisa pretul cu TVA intreg, dar si redus”, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii  (ARC), Radu Timis, in cadrul unei conferinte.

Radu Timis, care conduce si una dintre cele mai mari companii din industria carnii, a mai precizat ca ARC doreste sa incheie un pact national cu Guvernul, consumatorii si mass-media, astfel incat reducerea TVA la 9 % sa se regaseasca imediat la pretul produselor din raft.

Referitor la propunerea lui Timis, Delia Nica, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a spus ca aceasta se va putea aplica numai in magazinele mari, nu si la cele de proximitate. De asemenea, Nica a negat cresterea preturilor la alimente inainte de reducerea TVA desi anchetele jurnalistilor au evidentiat ca retailerii au majorat preturile chiar si cu 30%.

Ieri, premierul Victor Ponta a cerut o ancheta pe tema scumpirii nejustificate a alimentelor inainte de reducerea TVA şi i-a ameninat pe marii retaileri care vor sabota reducerea TVA cu majorari de taxe.

„Il rog pe ministrul Agriculturii si de asemenea transmit rugamintea catre presedintele Consiliului Concurentei si seful OPC sa incepeti deja sa verificati daca ceea ce a aparut in presa e adevarat. Daca hipermarketuri, daca comercianti profita de cea mai buna masura pe care puteam sa o luam in agricultura si pentru consumatorii din Romania, reducerea TVA pentru a-si mari preturile acum ca sa ramana dupa aceea cu nivelul pe care si-l doresc. In primul rand sa verificam daca e adevarat, in al doilea rand sa propunem solutii legale si normale in UE, sigur, am auzit tot felul de tampenii liberal-comuniste, sa dam OUG sa inghetam preturile. Avem masuri legale pe care le putem lua, nu masuri de inghetarea preturilor, dar putem sa introducem taxe speciale pentru cei care folosesc acest prilej, si nu voi ezita si va rog sa-mi propuneti daca constatam ca intr-adevar exista aceasta situatie, vom pune niste taxe atat de mari incat tot ce castiga in mod speculativ sa piarda pe partea cealalta”, a declarat Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE