Constantin: Marii comercianti ingheata preturile la alimente inainte de reducerea TVA

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, dupa intalnirea de azi cu procesatorii si comerciantii, ca mai multe lanturi de mari magazine vor ingheta preturile.

Astfel, deja un mare retailer a anuntat ca va ingheta preturile la nivelul actual, astfel incat sa se vada clar diferenta intre pretul cu TVA de 24% si cel cu TVA de 9%.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, la intalnirea de la MADR, ca reducerea la 9% a TVA la alimente se va regasi in pretul produselor la raft, deoarece in Romania exista o concurenta puternică intre comercianti si ca arbitrul pietei va monitoriza orice miscare din piata, astfel incat sa nu existe intelegeri cu privire la pret.

„Consiliul Concurentei va contribui ca reducerea de taxe să se regaseasca in beneficiul consumatorilor. In Romania, exista o concurența puternica în zona retailerilor, mult mai mare decat în multe state membre ale UE, și eu sunt optimist că rezultatul acestei concurențe, odată cu reducerea de taxe, se va transmite în prețul la raft”, a spus Chirițoiu, la întâlnirea avută de ministrul Agriculturii cu producătorii, procesatorii și reprezentanții marilor rețele comerciale.

Șeful autorității de concurență a precizat că există un sistem de monitorizare a evoluției prețurilor din piață, care urmează să fie permanentizat sub forma acelui monitor al prețurilor alimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE