Daniel Constantin: Reducerea TVA la produsele bio, la carne și produse din carne se numără printre prioritățile anului 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reducerea TVA la produsele bio, dar și la carne și produse din carne se numără printre prioritățile anului 2015, însă acest lucru se va întâmpla „numai în condiții de siguranță, adică fără taxe și impozite mărite”, afirmă vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un interviu acordat AGERPRES.

Existau promisiuni de foarte mulți ani de la toate Guvernele că se va reduce TVA la produse alimentare de bază, pe o discuție care a început în anii 2004-2005, dar din păcate au fost numai promisiuni. Guvernul condus de Victor Ponta a făcut evaluări an de an vizavi de momentul în care putem să introducem reducerea TVA. Lucrurile au început să evolueze din 2012 și ne-am permis să venim în anul 2013 cu reducerea TVA la pâine, pe un proiect pilot care a însemnat un efort bugetar substanțial și care nu a fost coroborat cu măriri de taxe și impozite. Același lucru îl dorim și în momentul de față. Vrem să extindem această măsură și la alte produse, dar să nu afectăm și alte categorii sociale pentru că nu venim cu măriri de taxe și impozite”, a declarat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un interviu acordat AGERPRES.

Șeful de la Agricultură a mai precizat că reducerea TVA la alimente, inclusiv la carne și produse din carne, se află printre măsurile prioritare pe care le va adopta actualul Guvern.

Patronatele din industria cărnii au cerut insistent reducerea TVA la carne, motivând, printre altele, că piața internă este invadată de produse de o calitate mai slabă, din import, în absența reducerii fiscalității în sector.

De asemenea, Daniel Constantin a arătat că impactul bugetar al reducerii TVA la produsele bio este mic.

Impactul bugetar la produsele bio este foarte mic, în jur de 31 de milioane de lei. Cred că asta putem acum, dar dacă din februarie, martie sau din luna august, bugetul și încasările vor permite, cu siguranță prioritatea o reprezintă extinderea TVA la produsele din carne. Eu am vorbit chiar și de lapte și de legume-fructe pentru că și aici sunt probeleme și ar însemna o gură de oxigen pentru producători. Deci, ne menținem ca prioritate reducerea TVA, dar în condiții de siguranță, care înseamnă în traducere, fără taxe și impozite. O să vedeți pe bugetul care va fi aprobat în Guvern și va fi transmis Parlamentului că nu există niciun fel de mărire de taxe și impozite. Începem cu produsele bio și pe urmă imediat la produsele din carne. (…) Pe carne impactul bugetar este foarte mare și ar fi o greșeală să nu discutam cu organismele internaționale aceste aspecte având în vedere că România se împrumută la dobânzi foarte mici, istorice aș putea spune. România a căpătat credibilitate și este văzută drept una dintre economiile puternice în momentul de față, fără să exagerez. Trebuie să păstrăm acești indicatori macroeconomici în limite normale și să trecem la pasul următor pentru ca tot ceea ce înseamnă indicatori macroeconomici buni să se simtă și în buzunarul cetățeanului. Nu am vrea cu o mână să reducem TVA și cu alta să mărim taxele. O să păstrăm taxele și impozitele la acest nivel și când vom avea siguranță venim și cu reducerea TVA la alte produse”, a explicat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un interviu acordat AGERPRES.

Totodată, șeful de la Agricultură a oferit și câteva lămuriri cu privire la informațiile apărute în presă cu privire la imposibilitatea reducerii TVA la alimente.

„Aș vrea să mai dau niște explicații pe anumite informații care au apărut în presă referitoare la faptul că nu putem reduce TVA până în decembrie 2015. Nu putem să reducem până în decembrie 2015 sub 15% decât dacă avem un alt prag sau alte două praguri, maximum două sunt permise de directiva europeană. România are un prag de 9% și unul de 5%, deci până în decembrie 2015 putem să reducem, dacă ne gândim la 9% sau la 5%, dar nu putem avea TVA de 2, 3 sau 7%. Nu ne permite directiva respectivă (…) Probabil la produsele ecologice vom avea una din cele două, 5% sau 9%, iar după decembrie 2015 va fi o altă directivă europeană în care se va stabili probabil altceva”, a subliniat Daniel Constantin.

Recent, un studiu a arătat că foarte puține produse bio românești ajung să fie comercializate de supermarketurile de la noi.

Cu siguranță există mult mai multe produse bio decât anul trecut și cu siguranță anul trecut erau mai multe decât în 2012. Vreau să vă spun că apetitul consumatorului a crescut foarte mult pentru produsele bio pentru că din ce în ce mai mult oamenii se preocupă de sănătate. Din păcate, unii dintre cei care se preocupă de sănătate nu își permit să cumpere produse bio, însă cred că reducerea TVA va facilita accesul oamenilor la aceste produse de calitate. Hipermarketurile se gândesc din ce în ce mai mult să extindă raioanele pentru produse bio. Este un lucru foarte bun. Mai este un avantaj pe care îl văd. Am vorbit de multe ori de brand de țară iar România nu are un brand de țară consolidat. Am avut și problemele cu carnea de cal, pe nedrept, iar acum cu limba albastră și cred ca avem nevoie de un brand de țară. Cred că cel mai bun poate fi chiar produsul bio. România poate să devină un colț dezvoltat al Europei pe zona de bio. Și nu mă refer doar la reducerea TVA ci la o serie de măsuri pe care le-am luat de-a lungul timpului și le vom lua cu ajutorul fondurilor europene și prin care vom stimula foarte mult producția bio. Sunt 200 de milioane de euro, în următorii 6 ani, pentru agricultura ecologică, iar în noul PNDR încercăm să acordăm fonduri suplimentare nerambursabile pentru cei care creează lanțuri scurte, pentru cei care nu numai produc ci și procesează. Acest lucru constituie o prioritate pentru noi. Sunt cel puțin doi piloni pe care se bazează viitorul PNDR, pe de o parte asigurarea producției pentru satisfacerea nevoilor la nivel național și procesarea acestora, crearea de lanțuri scurte și integrarea producției, ca să nu mai exportăm materie primă ci produse procesate. Sigur că mulți s-au orientat către exportul vrac și importul de produse procesate, dar după ce schimbam politica și punem fonduri europene la acest capitol, lucrurile se vor schimba rapid”, a comentat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un interviu acordat AGERPRES.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE