Laurentiu Baciu, LAPAR: Doar controalele autoritatilor la administratorii pietelor vor putea sa sprijine adevaratii producatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, se declara rezervat cu privire la noile atestate de producator, care, din punctul sau de vedere, nu isi vor demonstra aplicabilitatea decat daca vor exista controale ale autoritatilor in piete, in sprijininul adevaratilor producatori.

„Am salutat aceasta initiativa a Ministerului Agriculturii inca din faza de draft. Problema mare in Romania este daca se reuseste ca acest lucru sa fie pus in practica, pentru ca intr-adevar, producatorul real era pus intr-o mare incurcatura. Acum el are posibilitatea sa aiba statutul care i se cuvine, dar daca nu se face ordine in piata, de cei care reglementeaza piata, efectul este zero”, a declarat, pentru Stiriagricole.ro, Laurentiu Baciu.
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) considera ca o serie de controale ale autoritatilor ar trebui sa fie desfasurate si la personalul care administreaza piata.

„Ar trebui intensificate controalele in piete. De exemplu, ar trebui controlati si personalul care administreaza piata, pentru ca de multe ori directorii de piata sunt cei care fac legea in piata lor, fara sa tina cont de legislatia in vigoare. Sunt plangeri in acest caz”, a mai declarat, pentru Stiriagricole.ro, Laurentiu Baciu.

Recent, ministrul Agriculturii, Daniel Contantin, a anuntat ca scopul noilor atestate de producator este sa protejeze cei care isi produc singuri marfa.

„Scopul acestei legi este acela de a proteja adevaratii producatori, de a elimina intermediarii care comercializeaza in mod ilegal produse. Nu dorim sa sanctionam neaparat producatorii. Sanctiunile merg mai degraba catre cei care comerializeaza in mod ilegal”, a declarat Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte.

Atestatul de producator are o valabilitate de un an si se elibereaza de catre Primarie, la cererea producatorului, in termen de cinci zile de la inregistrarea solicitarii acestuia, numai dupa avizul consultativ al asociatilor de producatori, care dispun verificari asupra terenurilor agricole sau asupra efectivelor de animale.

Vechile certificate de producator nu mai sunt valabile incepand cu 1 mai 2015, producatorii fiind astfel obligati, conform Legii nr. 145, sa aiba noile atestate de producator si carnete de comercializare, in caz contrar acestia nemaiavand dreptul sa vanda in piete. Pe de alta parte, comerciantii (intermediarii) au obligatia de a emite bon fiscal si de a plati TVA, conform noii legi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE