Laurențiu Baciu, LAPAR: Dacă autoritățile vor, putem înființa o bancă agricolă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Deși fermierii s-au dovedit a fi printre cei mai buni clienți ai băncilor, instituțiile financiare nu se înghesuie să îi crediteze. Pentru a facilita accesul la credite, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Laurențiu Baciu, propune înființarea unei bănci agricole, cu sprijinul autorităților.

Prezent la Conferința anuală a LAPAR, Laurențiu Baciu a precizat că băncile și-au schimbat atitudinea față de fermieri, însă au rămas destul de circumspect când vine vorba să le acorde credite. Printre elementele care au contribuit la îmbunătățirea relațiilor dintre instituțiile financiare bancare și agricultori, Baciu a nominalizat implicarea Ministerului Agriculturii și a Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). De altfel, a arătat Baciu, fără sprijinul FGCR, 80-90% din investiţiile majore din agricultură nu ar fi fost posibile, în condiţiile în care băncile solicitau uneori peste 130% garanţii.

Cu toate acestea, fermierii nu sunt la fel de bine văzuți ca alte categorii de clienți de către bancheri.

„Aş vrea să le reamintesc (băncilor, n.r.) că nu agricultura a falimentat bănci. Agricultorii s-au dovedit cei mai buni colaboratori ai celor care i-au finanţat. Pe de altă parte, investiţiile în agricultură s-au dovedit cel mai uşor şi mai rapid de recuperat. Pentru a facilita şi mai mult accesul la credite, am propus în mai multe rânduri înfiinţarea unei unei bănci agricole şi crearea creditului ipotecar. Nu este greu, trebuie doar să se vrea”, a declarat preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, la Conferinţa Naţională a ligii.

La eveniment au participat și președintele Traian Băsescu și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE