Consumatorul final și producătorul riscă să nu beneficieze din plin de reducerea TVA la alimente, dacă retailerii nu vor coborî prețurile, avertizează patronatele din sectorul agroalimentar.
„Reducerea TVA este benefică și contribuie la reducerea evaziunii. Însă, evaziunea este pe importuri și nu pe producția internă (…). Noi am redus prețul la ouă în luna martie cu aproape 20%, iar această reducere nu se vede la raft. Faptul că retailerii nu operează aceste reduceri ne afectează, ca producători în două moduri. Pe de o parte, nu cresc vânzările, iar, pe de altă parte, facem stocuri. Acum, înainte de Paște, am stoc de ouă”, a declarat Ilie Van, președintele Asociației Crescătorilor de Păsări din România, după întâlnirea de la sediul MADR.
De altfel, asociația va demara controale pentru a verifica dacă reducerile de preț operate de producători și procesatori se văd în prețul final al ouălor sau al cărnii de pui.
La rândul său, Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), consideră că marii comercianți ar trebui să renunțe la taxele de raft, pentru ca și producătorii să beneficieze de reducerea TVA.
„Un mic comerciant pune un adaos și plătește taxe pentru el. Un supermarket declară un adaos de 1-2%, dar încasează sume enorme de la producători pe bugetele de marketing (taxele de raft, n.r.)”, a precizat Dragoș Frumosu.
Întâlnirea de la sediul MADR a avut loc în contextul în care Guvernul a decis ieri reducerea TVA la alimente la 9%, din iunie. Reducerea se aplică pe tot lanțul, inclusiv la furajele folosite pentru hrana animalelor din ferme.