TVA la alimente scade la 9% din iunie. Reacțiile reprezentanților mediului de afaceri

Facebook
Twitter

Guvernul a decis reducerea anticipată a TVA la alimente la 9%, de la 1 iunie 2015.

Prin decizia de azi, se reduce TVA la toate alimentele, fără diferențieri, pentru simplificarea aplicării, de la 24% la 9%.

„Este o măsură care se va simți serios în buzunarele românilor. Așa cum am susținut în nenumărate rânduri, un TVA redus la alimente va ieftini produsele alimentare la raft, ducând automat la creșterea puterii de cumpărare a românilor, implicit la relansarea consumului”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

De asemenea, se reduce TVA și la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică.

Consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol: reducerea TVA la alimente va mări puterea de cumpărare a fiecărui român cu procente cuprinse între 4 și 15%

„Ne permitem să reducem TVA la 9% mai repede decât era preconizat, ca urmare a creșterii economice, reducerii risipei în cheltuielile publice și încasării mai multor venituri la buget din îmbunătățirea colectării și reducerii evaziunii. Vom continua cu reducerea TVA general la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, respectând astfel toate angajamentele luate în Programul de Guvernare”, a spus Socol.

Acesta consideră că reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele și măsura privind reducerea prețului la medicamente de la 1 iunie vor avea un impact direct și indirect asupra a 50% din coșul de consum al unei familii obișnuite.

„Măsura decisă azi are un impact major mai ales în cazul gospodăriilor cu venituri reduse, a căror pondere a alimentelor în coșul de consum este mai ridicată. Reducerea prețurilor cu 15% la această categorie de produse precum și scăderea prețului medicamentelor vor conduce la o putere de cumpărare mai mare cu 5,3% pentru o persoană cu pensia medie și de 8,3% pentru un pensionar cu pensia minimă. În cazul unui salariat cu câștigul mediu net lunar plusul de putere de cumpărare va fi de 4,5%. Cea mai mare creștere a puterii de cumpărare de 14% se va realiza în cazul unei persoane cu salariul minim, ținând cont și că de la 1 iulie acesta va crește cu 75 RON, explică consilierul primului ministru.

Mai mult, precizează că măsura decisă marți va conduce și la reducerea evaziunii fiscale „știindu-se că evaziunea la carne este estimată la 30-40% din piață, iar la legume fructe la 50-60% din piață”.

Prim-ministrul Victor Ponta: măsura de reducere a TVA la alimente va sprijini foarte mult producătorii interni pentru a avea prețuri competitive, inclusiv pentru export 

„Știți foarte bine că trecea o perioadă de timp până se returnau cei 20%. Ori, acum la 9% este cu totul altceva, mai ales pentru comenzi mari”, a spus Ponta la Craiova, unde a participat la inaugurarea lucrărilor pentru noul cartier de locuințe construit de o companie din China.

În context, prim-ministrul a afirmat că deschiderea pieței Chinei pentru toate produsele agroalimentare românești „este un lucru extraordinar și pe termen mediu și lung”.

„Așa cum spuneam, mai în glumă mai în serios, nu o să putem noi vreodată produce cât consumă China alimente. Ca atare, e o mare oportunitate, iar acum cei care investesc în agricultură și industria agroalimentară au și pentru România și pentru regiune ce au și pentru China — o piață de desfacere importantă. Sunt foarte încrezător că nu doar că nu o să mai importăm atâta mâncare, de altfel și anul trecut și acum doi ani am exportat mai mult decât am importat, dar în anii următori cu siguranță acesta va fi unul dintre motoarele cele mai importante”, a mai afirmat Victor Ponta.

Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan:  primul efect al reducerii TVA la 9% pentru produsele agroalimentare de la 1 iunie va fi o creștere a consumului populației

„Există anumite elemente care ar trebui discutate referitor la modul în care a fost construit bugetul. Una peste alta, salariile au crescut, deci firmele au transferat o parte din această facilitate în salarii și s-a mărit puterea de cumpărare. Primul efect notabil pe care îl așteptăm este ca, prin creșterea puterii de cumpărare al reducerii TVA la produsele de bază de la 24 la 9%, fie să ducă la o creștere a consumului populației și prin aceasta, pe de o parte, firmele care sunt în domeniu să aibă motive să investească și să aibă o producție suficientă calitativă și cantitativă, iar pe de altă parte temerea și criticile cum că toată această reducere s-ar duce în profitul întreprinderilor e nejustificată”, a afirmat, marți, la un post privat de televiziune, Cristian Pârvan.

Reprezentantul AOAR a adăugat că pe o piață super-concurențială cum este cea din România, nivelul prețurilor va scădea diferențiat în funcție de tipul produselor alimentare.

„Piața agroalimentară e super-concurențială, iar asta va face să nu se poată menține prețurile la nivelul actual și scăderea la 9% se va vedea diferențiat în funcție de tipul de produse în preț. O asemenea măsură pe segmentul de lapte și produse lactate era justificată pentru faptul că de la 1 aprilie 2015 s-a înlăturat sistemul cotelor de lapte la nivel european. Produsele din lapte vor suferi o competiție acerbă la nivelul pieței românești sau al producătorilor români la concurență cu producătorii din Ungaria, Polonia și alte țări. ANAF-ul n-a mai comunicat din luna noiembrie 2014 cum stă cu rambursările de TVA și suntem în aprilie 2015. E posibil ca aceste plusuri raportate triumfalist de ANAF să fie de fapt generate de nerambursarea de TVA către firme, așa cum este regula, în maxim 45 de zile”, a explicat Cristian Pârvan.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR):Reducerea TVA la alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică de la 24% la 9%, din 1 iunie, se va regăsi în totalitate în preţurile de la raft

Totodată, AMRCR speră că micşorarea TVA va fi aplicată cât mai curând şi pentru celelalte produse şi precizează că măsura Guvernului va avea rezultate pozitive, mult mai mari decât cele estimate de analiştii economici.

„AMRCR consideră că reducerea TVA trebuie să ajungă în buzunarul consumatorului şi membrii asociaţiei şi-au manifestat disponibilitatea de a transferă această reducere în preţul final al produselor. Prin urmare, acesta va scădea cu cota aferentă redusă”, a declarat Dan Şucu, preşedintele AMRCR.

„Apreciem, aşadar, intenţia de a corecta o politică fiscală care a afectat deopotrivă consumatorul şi mediul de afaceri. Ne bazăm, de asemenea, pe promisiunea Guvernului de a micşora TVA la 20% şi pentru celelalte produse, astfel încât şi clienţii care vor să cumpere pantofi, îmbrăcăminte, obiecte sanitare sau mobilă să se bucure de calitate la preţuri accesibile”, a mai spus Dan Sucu.

Membrii AMRCR precizează, de asemenea, că vor încerca să colaboreze cu prioritate cu acei producători care au înţeles importantă aplicării acestor măsuri pentru consumatorul final şi arată că cei care nu vor proceda la scăderea cotei de TVA se vor autoexclude din piaţă.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a fost înfiinţată în anul 2003 şi are în acest moment următorii membri: Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi şi Selgros. AMRCR este reprezentanta României la Eurocommerce şi membră a Confederaţiei Patronale „Concordia”.

Președintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, Sorin Minea: efectele reducerii TVA la alimente se vor menține pe termen lung

„De la 1 iunie prețul scade real prin reducerea TVA la 9% la orice fel de produs alimentar, nu numai la carne, lapte sau fructe. Până și semințele sunt prinse, alunele, dulciurile, tot, cu excepția băuturilor alcoolice.(…) În primele zile după reducerea TVA se va vedea o scădere a prețurilor de 15%, dar pentru că toate cresc în România există posibilitatea ca din cele 15 procente să se piardă, până la sfârșitul anului, cel mult 5%, și sunt darnic. Eu mă gândesc însă la 3%. Va rămâne însă o scădere de prețuri de cel puțin 10%”, a spus Sorin Minea, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii cu reprezentanții producătorilor, procesatorilor și retailerilor din industria alimentară.

Președintele patronatului Romalimenta a explicat că retailerii nu vor înregistra aceste efecte după reducerea TVA, însă pe partea de producție vor fi pierderi deoarece au crescut salariile, dar și tarifele la energie.

De asemenea, acesta a explicat că producătorii nu vor putea crește brusc prețurile, dar există pericolul ca unii să înceapă să crească de pe acum prețurile „în speranța că îl vor scădea atunci”.

„O astfel de măsură este foarte puțin probabilă pentru că pe o piață în care consumul este în scădere o asemenea strategie este extrem de riscantă putând duce la excluderea acestora de pe piață. De opt ani luptăm pentru această lege și explicăm că o vom respecta. Nu numai că o vom respecta, noi cei care luptăm, dar vom avea grijă să îi facem și pe ceilalți să o respecte, inclusiv prin reclamații la ANAF, pentru că vreau ca această măsură să rămână, dar și să reziste pe piață cei corecți”, a spus Sorin Minea.

Președintele Romalimenta a mai precizat că pentru aplicarea măsurii de reducere a TVA s-a ales folosirea codului CAEN din 6 cifre pentru că este mai complet, în detrimentul celui cu 4 cifre. Măsura de reducere a TVA se va aplica inclusiv la furajele pentru animale, care sunt considerate inputuri, dar și pentru produsele de import.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE