Reprezentanții patronatelor din industria alimentară și ai asociațiilor fermierilor se întâlnesc astăzi cu cei ai Ministerului Finanțelor Publice, pentru a definitiva lista produselor agroalimentare care vor avea TVA redus la 9% de la 1 iunie.
Săptămâna trecută, Guvernul a decis reducerea TVA la alimente, pe întreg lanțul de producție, la 9%, din iunie 2015. Reducerea TVA se va aplica și la nutrețurile care sunt folosite la furajarea animalelor din ferme. Însă, reducerea TVA nu se aplică la utilități sau la produsele fitosanitare sau materialul săditor, cum sunt sămânța de grâu sau cartofii de sămânță.
„Scăderea taxei pe valoarea adăugată este un semnal binevenit și va contribui la reducerea prețurilor și, implicit, la creșterea consumului și a încasărilor la buget. Însă, ordonanța reprezintă un prim pas și va fi mult de muncă pentru a o pune în practică. Din acest motiv, am dorit să discutăm cu patronatele, pentru a găsi cea mai bună variantă astfel încât să implementăm corect această măsură benefică. Cu sprijinul patronatelor, vom lucra la identificarea codurilor tarifare, iar, în perioada imediat următoare, să definim normele de aplicare, să ne asigurăm că reducerea se aplică pe toată filiera de produs, astfel încât să obținem rezultatele scontate și să putem reduce TVA la celelalte produse la 20%”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții patronatelor din sectorul agroalimentar și ai marilor comercianți, pe 8 aprilie.
Ministrul apreciază că reducerea TVA nu va conduce la un deficit bugetar ci că, după relansarea consumul, încasările vor acoperi deficitul, dacă nu cumva vor fi mai mari. Prin reducerea TVA la alimente, prețurile ar putea să scadă cu circa 12%.