Prognoza agrometeorologica pentru perioada19 – 25 Mai 2015. Posibile ploi locale, reduse cantitativ, in majoritatea zonelor de cultura

Facebook
Twitter

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. Sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, reduse cantitativ, fiind însoţite de descărcări electrice şi de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice realizata de Administratia Nationala de Meteorologie.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 13…25°C la nivelul întregii țări, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20…31°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 5…19°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 17…26°C, valori favorabile parcurgerii fazelor de germinare, răsărire, apariţia primelor frunze la culturile prășitoare înființate în epoca optimă.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 19 – 25 Mai 2015

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, în Maramureş, Oltenia şi Muntenia, cea mai mare parte a Dobrogei şi Transilvaniei, izolat în sud-estul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în Banat, Crişana, pe suprafeţe extinse din Moldova, sud-vestul şi sudestul Transilvaniei, centrul şi sud-estul Dobrogei.

În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. În Banat, Crişana şi Moldova, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, sudvestul şi sud-estul Transilvaniei, sudul Olteniei, nord-estul şi sud-vestul Munteniei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică şi izolat chiar extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole pentru perioada 19 – 25 Mai 2015

Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfăşura pe ansamblu normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă la culturile înfiinţate tardiv şi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) își vor definitiva înfrăţirea (100%), aflându-se predominant la alungirea paiului (10-100%), precum și „burduf” şi înspicare (10-50%). Rapiţa va înregistra înflorirea (20-100%) şi începutul formării silicvelor și a boabelor în silicve (10-70%).

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui și porumbul își vor continua germinarea (80-100%), răsărirea (30-100%) și formarea primei perechi de frunze (10-80%).

Sfecla de zahăr va parcurge germinarea (70-100%), răsărirea (10-100%), precum şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-80%), iar la cartof predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (10-100%) şi local, formarea primelor frunze adevărate (10-40%).

În majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi se vor afla la creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar soiurile timpurii de cireş vor parcurge coacerea fructelor.

La viţa de vie se va semnala dezmugurirea şi înfrunzirea, creșterea lăstarilor, precum și înflorirea.

În zilele fără precipitații, lucrările agricole de sezon (semănat, plantat, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale, etc) se vor desfăşura în condiţii bune.

Recomandari de specialitate pentru perioada 19 – 25 mai 2015

  • Aplicarea de îngrăşăminte minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la culturile de toamnă;
  • Lucrări de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp;
  • Administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE