Klaus Ehrlich, secretar general EuroGites: „Au trecut vremurile cand turismul rural putea fi facut doar oferind servicii zilnice de gospodarie unui turist”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Klaus Ehrlich, secretarul general al Federatiei Europene pentru Turism Rural (EuroGites) le recomanda antreprenorilor romani care doresc sa investeasca in turismul rural sa se orienteze spre diversificarea serviciilor si crearea unor mecanisme de promovare in pas cu tehnologia.

„Au trecut vremurile cand turismul rural putea fi facut doar oferind servicii zilnice de gospodarie unui turist. In Romania, infrastructurile si resursele naturale si culturale exista. Ospitalitatea este proverbiala, iar serviciile ofera un bun raport calitate-pret. Dar foarte putini oameni stiu asta. Ocupati-va de informari coerente, bine traduse si usor de gasit. Alaturati-va retelelor regionale si nationale de turism precum ANTREC. Posibilitatea de a face rezervari pe telefonul mobil este un standard in mare parte din Europa – dar este inca prea putin accesat in Romania. Iar rezolvarea acestor probleme nu tin atat de resurse financiare, cat de o perspectiva comerciala si de management pragmatic care sa puna asteptarile, nevoile si confortul clientului pe primul loc”, a declarat Klaus Ehrlich, secretar general EuroGites, citat de publicatia Romania Rurala.

EuroGites este formata din 34 de organizatii profesionale si comerciale din 26 de tari europene. EuroGites reprezinta un sector de turism ce  contine aproximativ 500.000 de micro-intreprinderi si in jur de 6,5 milioane de unitati de cazare. Acestea variaza de la sistemul Bed&Breakfast, la inchirieri de locuinte sau ferme private, la mici hoteluri sau case de vacanta si se imbina cu serviciile de restaurante si turism. In total, acest sector reprezinta circa 15% din capacitatea de turism a Europei continentale. Obiectivele federatiei sunt diverse, avand in vedere caracterul transnational al acestui sector ce necesita sprijin si reprezentare in multiple arii. Statutul sau defineste principalele sarcini si activitati ale federatiei: informarea si comunicarea in cadrul retelei intre organizatiile membre, reprezentarea profesionala in organizatii europene (private si publice), armonizarea informatiei si terminologiei din domeniu, definirea unor standarde comune de calitate, instruirea si cercetarea in scopuri profesionale etc. In cadrul Uniunii Europene, EuroGites este implicata in Grupul de Dialog Civil pe Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene, precum si in alte comitete ad-hoc si grupuri de lucru pe teme legate de turismul rural.

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vine cu două sub-măsuri prin care investitorii vor putea solicita fonduri europene nerambursabile, respectiv: Sub-măsura 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” și Sub-măsura 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”.

Astfel, beneficiarii vor primi fonduri nerambursabile pentru finanțarea activităților non-agricole desfășurate în unitățile nou înființate în mediul rural (prin sub-măsura 6.2) sau pentru dezvoltarea și modernizarea celor existente (prin sub-măsura 6.4), ca de exemplu: investiții pentru producerea și comercializarea produselor non-agricole, investiții pentru activități meșteșugărești, pentru prestarea de servicii, precum și pentru agroturism.

Referitor la pensiunile agroturistice, solicitanții vor putea beneficia de fonduri nerambursabile prin sub-măsura 6.2, de maximum 50.000 de euro, pentru achiziționarea de teren și pentru prestarea de servicii și agro-turism, cum ar fi servicii agroturistice de cazare servicii turistice de agrement și alimentație publică. Sprijinul se acordă pentru unități nou înființate cu scopul de a presta activități non-agricole în mediul rural. Prin această sub-măsură nu se vor acorda fonduri pentru achiziționarea de utilaje și echipamente agricole aferente activității de prestare a serviciilor agricole.

Pentru dezvoltarea de activități în zonele rurale de către micro-întreprinderi sau întreprinderi mici existente, potențialii beneficiari pot solicita prin sub-măsura 6.4 fonduri de maximum 200.000 de euro pentru construcția, extinderea sau modernizarea și dotarea clădirilor, precum și pentru achiziționarea de noi utilaje, instalații și echipamente, inclusiv pentru costuri de instalare. Prin această sub-măsură nu se vor acorda fonduri pentru activități de prestare de servicii agricole – se are în vedere declararea codurilor CAEN aferente acestui tip de activitate ca neeligibile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE