Prognoza agrometeorologica pentru perioada 23 – 29 Iunie 2015. Ploi locale sub forma de aversa, in majoritatea zonelor de cultura

Facebook
Twitter

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in aproape toate zonele de cultura, se arata in prognoza agrometeorologica realizata de ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 14…25°C, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 17…31°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 10…20°C la scara intregii tari, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice şi intensificari temporare ale vântului, in aproape toate regiunile. Totodata, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 23 – 29 Iunie 2015

In cultura grâului de toamna, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va inregistra valori scazute şi deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica şi extrema, in majoritatea zonelor de cultura. Aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim şi izolat optime, pe suprafete extinse din Oltenia, Transilvania şi Muntenia.

Continutul de apa pe adâncimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) şi deosebit de scazute (seceta pedologica puternica şi extrema), in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii. Gradul de aprovizionare cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare pâna la apropiate de optim şi optime, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Oltenia şi Muntenia.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 23 – 29 Iunie 2015

Regimul termic favorabil din aer şi sol va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamna, iar la praşitoare, creşterea şi dezvoltarea vegetativa se vor desfaşura in conditii bune in cea mai mare parte a regiunilor, indeosebi pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.
Orzul și grâul de toamna iși vor definitiva inspicarea (90-100%), continuându-se totodata inflorirea, maturitatea in lapte şi ceara (10-100%), precum şi maturitatea deplina (10-50%) şi recoltarea la culturile de orz.

Rapita va parcurge creșterea boabelor in silicve (60-100%) și maturitatea deplina (10-50%), izolat fiind posibila declanşarea lucrarilor de recoltare.

La floarea-soarelui se vor continua dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%), infrunzirea (9-20 frunze) și formarea calatidiului (10-80%).

Porumbul va inregistra formarea frunzei a treia (60-100%), precum și infrunzirea (9-18 frunze), in majoritatea zonelor de cultura. In bazinele specializate, sfecla de zahar se va afla in fazele de dezvoltare a aparatului foliar, alungirea și ingroșarea axei hipocotile (10-100%).

Sub aspect fenologic, cartoful va inregistra formarea/creşterea lastarilor laterali şi tuberizarea (10-100%), iar soiurile timpurii, imbobocirea şi inflorirea (10-60%).
In plantatiile pomicole, atât sâmburoasele, cât și semintoasele vor inregistra creşterea lastarilor/frunzelor, precum şi coacerea fructelor. De asemenea, la soiurile de cireş şi vişin ajunse la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie va parcurge inflorirea, creşterea lastarilor/frunzelor/boabelor. In general, lucrarile de intretinere a culturilor (praşile mecanice/manuale, erbicidari, fertilizari, tratamente fito-sanitare, etc.), precum şi cele de recoltare şi depozitare a fructelor de sezon se vor desfașura in conditii relativ bune, exceptând zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 23 – 29 Iunie 2015

  • Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) la culturile de primavara;
  • Combaterea bolilor si a daunatorilor (tratamente fito-sanitare) la culturile de camp si pomi-viticole;
  • Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE