Energia electrica pentru irigatii ar putea fi subventionata integral

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii propune subventionarea in proportie de 100% din bugetul de stat a costurilor cu energia electrica pentru irigatii, pentru toata suprafata contractata in anul 2015, de 350.000 de hectare, se arata intr-un proiect de Ordonanta publicat pe site-ul MADR.

Conform estimarilor facute de Ministerul Agriculturii, costurile de la bugetul de stat pentru subventionarea integrala a energiei electrice s-ar ridica la aproape 30 de milioane de euro. Cheltuielile cu energia electrica reprezinta circa 85% din valoarea tarifului de livrare a apei penztru irigatii.

Din acest punct de vedere, in perioada 2007-2009 energia electrica pentru irigatii a fost subventionata de la bugetul de stat in proportie de 90%. Dupa incetarea subventiilor la energia electrica, suprafetele contractate si irigate au scazut coparativ cu anul 2009, ultimul an al subventionarii astfel: in anul 2009 suprafata contractata a fost de 563.791 ha si cea irigata de 294.028 ha, in timp ce in anul 2014 suprafata contractata a fost de 323 mii ha iar suprafata udata a fost de 127 mii ha.

Din acest punct de vedere, precizeaza MADR in nota de fundamentare, suprafetele contractate si irigate au scazut atunci cind producatorii agricoli nu au mai beneficiat de energie electica subventionata.

Secetele prelungite si frecvente afecteaza peste 7 milioane ha, ceea ce reprezinta peste 48% din suprafata agricola totala (2006), mai noteaza MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE