lactate bradet

Fermierii care vand lapte prin automate nu isi pot depunere cererile pentru sprijinul cuplat

Facebook
Twitter

Fermierii care vand laptele prin automate nu pot face dovada legala a acestei activitati, conform Ordinului 619/2015, pentru a-si depune cererea pentru sprijinul cuplat, in conditiile in care termenul limita de depunere a cererilor unice este 15 iunie.

„Am ramas surprins de proasta intelegere a acestei probleme la nivelul autoritatilor. Acum circa trei saptamani am fost la domnul secretar de stat Daniel Botanoiu si i-am explicat situatia noastra. Nu mi-a oferit nici acum un raspuns concret. Am fost si la APIA central. Surpriza mea este ca autoritatea nu stie sa faca diferenta intre persoana fizica si persoana fizica autorizata. Mi s-a comunicat ca cei care isi vand laptele prin automate ar trebui sa faca dovada prin carnetul de comercializare, in conditiile in care cei care vand laptele prin automate sunt cel putin persoane fizice autorizate. Ministerul face aceeasi greseala”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Cristian Lungu, presedintele Asociatiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud in Romania.

Situatia este cu atat mai delicata daca tinem cont ca depunerea cererilor unice are ca termen limita 15 iunie, fermierii fiind dupa aceasta data penalizati cu 1% pentru fiecare zi de intarziere.

„Mai sunt cateva zile pentru depunerea cererii pana la termenul limita de 15 iunie si vom fi penalizati cu 1% in fiecare zi de intarziere. Insa nu din vina noastra. Vom face presiuni asupra autoritatilor, pentru ca nu suntem noi vinovati. Oamenii pur si simplu nu stiu ce sa faca”, mai spune presedintele Asociatiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud in Romania.

Potrivit lui Cristian Lungu, cei care lucreaza cu procesatorii ar putea face dovada prin intermediul unui contract incheiat pe minim 6 luni cu un procesator. De asemenea, persoanele fizice ar putea face dovada cu o fila din carnetul de comercializare.

In ceea ce priveste persoanele fizice autorizate care vand lapte prin automate, acestea ar putea face dovada prin doua moduri, insa nicio optiune nu este momentan valabila.

Un prim exemplu ar fi ca fermierul sa faca dovada prin intermediul actelor contabile, mai exact prin avizului de insotire a marfii si a dispozitiei de incasare. Ordinul 619/2015 nu permite insa acest lucru, deoarece in cadrul legii este specificat ca fermierul trebuie sa aiba acte fiscale, nu contabile.

Pe de alta parte, o alta metoda prin care s-ar putea face dovada este si prin facturare. Acest lucru ar implica insa ca fermierul sa isi emita o factura pe numele lui la sfarsitul lunii, pentru laptele vandut prin automate. Aceasta metoda este considerata ilegala de organele fiscale, singura exceptie fiind comerciantii a caror casa de marcat s-a defectat.

Peste 1300 de fermieri vand, la nivel national, circa 14.000 mii de tone de lapte prin automate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE