Romania nu a obtinut prelungirea termenului de rambursare a platilor pentru PNDR 2007-2013

Facebook
Twitter

Romania nu reusit sa obtina prelungirea termenului de rambursare a platilor pentru proiectele de dezvoltare rurala PNDR 2007-2013, desi 16 state au sustinut solicitarea tarii noastre in cadrul reuniunii Consiliului de Agricultura si Pescuit, care s-a desfasurat marti la Luxemburg.

Solicitarea Romaniei nu a putut fi aprobata deoarece o asemenea actiune ar fi necesitat acceptul Consiliului si Parlamentului European, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

„Comisarul european pentru Agricultura și Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, a explicat ca procedura legislativa nu ar permite Comisiei Europene modificarea actelor juridice europene și ca ar fi nevoie de acceptul Consiliului și Parlamentului European”, se arata în comunicatul MADR.

Totodata, in cadrul reuniunii de la Luxemburg s-a ajuns la un acord general pentru regulamentul privind productia ecologica și etichetarea produselor ecologice.

Alte subiecte de interes de pe agenda reuniunii au fost prezentarea de catre Comisia Europeana a rapoartelor sale privind indicarea obligatorie a tarii de origine sau a locului de provenienta a laptelui, altor tipuri de carne decat cea de vita, porc, oaie, capra si de pasare si a alimentelor neprelucrate, a alimentului dintr-un singur ingredient si a ingredientelor care reprezinta peste 50% dintr-un aliment. Majoritatea delegatiilor au exprimat interesul de a continua dezbaterile pe aceasta tema cu toate ca rapoartele indica faptul ca o astfel de cerinta obligatorie va genera costuri suplimentare.

In ceea ce priveste Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 — 2013, au fost efectuate pana in prezent plati de peste 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investitii și pentru decontarea platilor directe catre fermieri. Astfel, Romania a ajuns la un grad de absorbtie a fondurilor europene acordate pentru agricultura și dezvoltare rurala de peste 85%.

In urma deciziei de la Luxemburg, fermierii romani mai au posibilitatea sa depuna cereri de plata pana in luna septembrie 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE