Romania a primit acceptul din partea Comisiei Europene sa transfere mai mult de 3% intre axele PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania a primit din partea Comisiei Europene acceptul de a transfera mai mult de 3% intre axele de finantare ale Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, astfel incat rata de absorbtie a fondurilor europene ar putea depasi pragul de 95%, a declarat recent secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, potrivit Agerpres.

„Comisia Europeana a acceptat o alocare mai mare de 3% decat ne permitea regulamentul, intre axe. Avem un raspuns pozitiv pentru o realocare mai mare, de pana in 5%, astfel incat sa absorbim toate fondurile pe care le avem. Sper sa depasim 95%, sa tindem spre 100%”, a declarat George Turtoi.

Potrivit acestuia, Romania a mai obtinut o facilitate din partea Comisiei Europene respectiv aceea ca proiectele contractate acum pe alocarea vechiului PNDR pot fi continuate daca nu se finalizeaza proiectul din fondurile programului viitor, PNDR 2014-2020.

„Asteptam sa incheiem contractarea aceasta pentru a deschide sesiunile pe noul program”, a mai declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

Platile totale efectuate pana in prezent in cadrul PNDR 2007-2013 au depasit 7,6 miliarde de euro pentru proiectele de investitii si pentru decontarea platilor directe catre fermieri, conform datelor Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

De asemenea, Romania a ajuns la un grad de absorbtie a fondurilor europene acordate in domeniul agriculturii la un procent de peste 84%.

Valoarea totala a PNDR 2007-2013 a fost de 9,23 miliarde de euro, din care peste 6 miliarde au fost alocate proiectelor de investitii prin 12 masuri de finantare si trei scheme de stat, restul banilor fiind dedicati platilor directe prin patru masuri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE