Romania a primit aprobarea oficiala din partea Comisiei Europene pentru PNDR 2014-2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania a primit aprobarea oficiala din partea Comisiei Europene pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 -2020, finantarea totala din partea Uniunii Europene fiind de 8,128 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Valoarea totala a fondurilor aprobata Romaniei prin PNDR 2014-2020 reprezinta 8,18% ca procent din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala), cel mai mare dintre cele 24 de programe aprobate recent.

„Comisia Europeana a aprobat 24 programe de dezvoltare rurala (PDR-uri) suplimentare vizand imbunatatirea competitivitatii agriculturii UE, protectia mediului rural si a climei, precum si consolidarea structurilor economice si sociale ale comunitatilor rurale in perioada de pana in 2020. Se estimeaza ca programele adoptate vor crea peste 40.000 de locuri de munca in zonele rurale si aproximativ 700.000 de locuri de formare pentru a incuraja inovarea, transferul de cunostinte, practicile agricole mai durabile si intreprinderi mai puternice in mediul rural. Se pune la dispozitie o finantare in valoare de 27 miliarde de euro din bugetul UE, cofinantata de alte fonduri publice la nivel national, regional si/sau de fonduri private”, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Printre actiunile prioritare ale programelor nationale și regionale adoptate se numara modernizarea exploatatiilor agricole, sprijinul acordat tinerilor agricultori, gestionarea durabila a terenurilor si imbunatatirea infrastructurilor de banda larga.

„Romania a fost printre primele tari care a transmis, in 2014, Comisiei Europene Programul National de Dezvoltare Rurala. Iata ca adoptarea oficiala a Comisiei Europene ne permite ca in cel mai scurt timp sa lansam toate masurile de finantare, lucru care se va intâmpla in cursul lunii iunie. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale este pregatita sa primeasca proiecte in sesiune continua, ceea ce constituie o noutate fata de programul anterior. Noul Program vine cu o serie importanta de simplificari procedurale, care va permite o accesare mult mai facila și directionata spre cei ce au efectiv nevoie de finantare”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala, conform unui comunicat MADR.

Primele două masuri de finantare din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost deschise pe data de 25 martie 2015, respectiv masura destinată tinerilor fermieri si investitiilor in ferme, insa deocamdata doar un singur proiect a fost depus, asa cum StiriAgricole.ro a prezentat intr-un articol precedent.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE