Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, considera ca agricultura si satul romanesc au facut pasi mici spre dezvoltare, iar o reformare a acestui domeniu ar trebui sa se bazeze pe modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, precum si pe simplificarea administrativa, se arata intr-o scrisoare redactata de seful statului cu prilejul Conferintei Nationale a Agricultorilor, eveniment organizat de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Prezentam mai jos textul integral al scrisorii redactate de presedintele Romaniei, conform site-ului Presedintiei:
„Stimate domnule Presedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania,
Stimati agricultori, stimati invitati,
Felicit Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania pentru organizarea evenimentului de astazi, Conferinta Nationala a Agricultorilor – 2015. Tema dezbaterilor dumneavoastra, «Agricultura Romaniei: viitor sau istorie», formuleaza cum nu se poate mai bine nevoia imperativa de a oferi agriculturii romanesti un sens concret de dezvoltare.
În viziunea mea, agricultura este un domeniu esential pentru dezvoltarea Romaniei. Tocmai de aceea, trebuie sa ne aplecam cu atentie asupra problemelor si provocarilor acestui sector. Este vitala transformarea agriculturii romanesti într-o sursa reala de dezvoltare economica, prin sustinerea performantei si a veniturilor agricultorilor.
Asa cum am aratat în Programul prezidential, Romania a facut pasi importanti în spatiul integrarii europene, însa agricultura si satul romanesc au resimtit cele mai modeste progrese, caci saltul spre modernizare înca întarzie sa apara.
Romania are nevoie, poate mai mult decat oricand, de o pozitie politica asumata în privinta agriculturii, în legatura cu sansele sale de dezvoltare. Romania are nevoie de o viziune integrata, care sa formuleze prioritati si directii de dezvoltare.
Reformarea exploatatiilor agricole, modernizarea spatiului rural si deblocarea potentialului sau economic, absorbtia fondurilor europene si simplificarea administrativa constituie directii clare în care trebuie sa facem pasi sotarati. Nu este suficient sa constientizam ca avem un potential agricol imens, ci trebuie sa facem ca agricultorul roman sa devina un pion important în arsitectura economiei romanesti.
La nivel european, avem nevoie sa aparam si sa promovam interesele agriculturii romanesti, nu doar în legatura cu noua conceptie financiara a Politicii Agricole Comune, ci în orice privinta care poate fi benefica fermierilor romani.
Impartasesc aceeasi viziune cu dumneavoastra: performanta autentica necesita industrializarea agriculturii si modernizarea infrastructurii rurale. Pentru o agricultura performanta, lucrarile de cadastru trebuie finalizate cu celeritate. Mica exploatatie agricola trebuie sa înceteze a mai fi doar mijloc informal de protectie sociala, ci trebuie sa genereze motivatie economica si rasplata pe masura performantelor comerciale.
Va felicit asadar, inca o data, cu speranta ca eforturile si asteptarile dumneavoastra se vor vedea rasplatite cat mai curand.”, se arata in textul scrisorii.