Ce considera Laurentiu Baciu despre reautorizarea glifosatului

Facebook
Twitter

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) sustine prelungirea autorizatiei de glifosat la nivel european, o substanta activa prezenta in mai multe produse comerciale, fara de care agricultura europeana ar avea mult de suferit, se arata intr-un comunicat.

„De peste 40 de ani, glifosatul, ingredient principal in anumite produse pentru protectia plantelor, are o istorie de comercializare si utilizare in conditii sigure in peste 160 de tari, inclusiv in Romania. Acesta reprezinta un instrument important pentru fermieri in combaterea eficienta a buruienilor, avand un spectru larg de utilizare, non-selectiva, sistemica si post-emergenta. Peste 800 de studii stiintifice serioase au confirmat siguranta acestor produse. Una dintre cele mai grele provocari intalnite in fermele din Romania este reprezentata de prezenta buruienilor, iar produsele pe baza de glifosat reprezinta una dintre solutii. Fermierii au nevoie de a avea in continuare acces la aceste produse, care sa le permita un control mai bun al burienilor la costuri accesibile si care sunt prietenoase cu mediul inconjurator”, informeaza LAPAR.

Liderul LAPAR, Laurentiu Baciu, spune ca „Romania are un teren arabil foarte bun, cu toate acestea, lupta intre buruienile prezente si plantele de interes din cultura mare este una acerba si avem nevoie de produse fitosanitare omologate, dovedite sigure din punct de vedere stiintific si care sa faca fata tuturor buruienilor cu care ne confruntam. E bine sa intelegem cu totii ca avem nevoie de terenuri curate inainte de semanat, iar glifosatul ne poate ajuta”.

O parte din statele europene, printre care si Romania, va sustine la Bruxelles prelungirea autorizatiei pentru erbicidul glifosat pe o perioada de 15 ani. Cu toate acestea, Parlamentul European sustine o autorizare de 7 ani in loc de 15.

In Uniunea Europeana, substanta activa glifosat este autorizata pentru folosire in produse de protectie a plantelor inca din anul 2002. Aceste produse sunt utilizate pentru combaterea buruienilor si daunatorilor in culturile de cereale, plante oaleaginoase, livezi si vii.

O serie de studii stiintifice au calificat erbicidul glifosat drept unul periculos pentru sanatate. De exemplu, Centrul international de cercetari asupra cancerului (CIRC), care are sediul in Lyon si functioneaza in cadrul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), a clasificat acest erbicid ca fiind „probabil cancerigen” (nivel 2A).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE