La sfarsitul lui 2015, Uniunea Europeana a dezangajat Romaniei circa 1 miliard de euro fonduri europene, la aceasta suma fiind adaugate si corectii financiare in valoare de 800 de milioane de euro, a anuntat recent ministrul Agriculturii. Intrebat cine se face vinovat de pierderea acestor sume, Achim Irimescu a precizat ca vinovatia apartine fostei conduceri MADR, cat si a Agentiei de Plati.
„Romania a fost nevoita sa dezangajeze la sfarsitul lui 2015 circa 1 miliard de euro. Vinovata este conducerea de atunci si APIA, inclusiv fostul ministru al Agriculturii. De aceea ma si ataca cu atata cerbicie, pentru ca de fapt vrea sa demonstreze ca vina e la Irimescu, nu la Constantin. Eu va spun faptele. Asta am gasit: la 31 decembrie Romania a trebuit sa renunte la 1 miliard de euro pentru dezvoltare rurala. Trebuie sa adaugam si 800 de milioane de euro corectii financiare. Astel, in perioada 2007-2013 Romania a pierdut circa 1,8 miliarde de euro. E mult, putin? Eu cred ca este enorm”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.
In opinia sefului MADR, aceasta situatie a fost creata in urma mai multor decizii eronate care au condus la anularea a unor contracte de circa 800 de milioane de euro.
„Au fost o multume de decizii care nu s-au luat corect. Anul trecut s-au anulat contracte in valoare de 800 de milioane. Vorbim de fermieri care au castigat proiecte, insa nu au avut bani sa le aplice. Eu din acest an ce am decis. Pe langa ca am simplificat lucrurile, am luat decizia urmatoare. Dumneavoastra veniti la mine cu un proiect, castigati, semnati contractul. Anterior se cerea sa blocati banii de proiect in cont, desi dumneavoastra sunteti om de afaceri si aveti nevoie de bani. Si, in continuare, nu se mai puneau conditii. Eu am spus asa. La momentul contractului nu trebuie sa-mi demonstrati ca aveti banii. Cand trebuie sa-mi demonstrati? Cand faceti prima plata, 25% din proiect. Atunci trebuie sa faceti prima plata, veniti la mine sa va rambursez banii. Daca nu aveti, va mai las o luna, iar daca nici atunci va anulez contractul si dau fondurile la altii, care pot implementa proiectele. Scopul meu ca ministru este ca acesti bani sa fie absorbiti de cei care pot implementa proiecte. Faptul ca s-a oferit clementa si s-au amanat proiectele nu a fost un lucru bun”, a explicat ministrul Agriculturii.
Rata de absorbtie a fondurilor europene pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 este de 88,34%, conform ministrului Agriculturii.