Autorizarea privind utilizarea glifosatului a fost prelungita cu 18 luni

Facebook
Twitter

Comisia Europeana a decis recent sa prelungeasca autorizarea folosirii substantei active glifosat cu inca 18 luni. Anuntul a fost facut de Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, potrivit LAPAR.

„Comisarul Andriukaitis (Comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara) a confirmat in conferinta de presa a Consilului AGRI de ieri prelungirea utilizarii Glifosatului timp de 18 luni”, potrivit unei informari de presa a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

O parte din statele europene, printre care si Romania, si-a exprimat intentia de a sustine la Bruxelles prelungirea autorizatiei pentru erbicidul glifosat pe o perioada de 15 ani. Cu toate acestea, Parlamentul European sustine o autorizare de 7 ani in loc de 15.

In Uniunea Europeana, substanta activa glifosat este autorizata pentru folosire in produse de protectie a plantelor inca din anul 2002. Aceste produse sunt utilizate pentru combaterea buruienilor si daunatorilor in culturile de cereale, plante oaleaginoase, livezi si vii.

O serie de studii stiintifice au calificat erbicidul glifosat drept unul periculos pentru sanatate. De exemplu, Centrul international de cercetari asupra cancerului (CIRC), care are sediul in Lyon si functioneaza in cadrul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), a clasificat acest erbicid ca fiind „probabil cancerigen” (nivel 2A).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE