Ce probleme majore ale fermierilor a discutat Laurentiu Baciu cu premierul Ciolos

Facebook
Twitter

Fermierii romani s-au saturat de modul in care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura gestioneaza plata subventiilor aferente campaniei 2015. Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, s-a intalnit recent cu premierul Dacian Ciolos si i-a cerut acestuia sa dispuna controale la APIA pentru a afla cine se face vinovat de intarzierea platilor catre fermieri. Mai mult decat atat, liderul LAPAR a solicitat in scris si demisia conducerii APIA.

„Am avut o intalnire cu domnul prim-ministru, in care i-am solicitat sa verifice ce se intampla la APIA cu ajutorul Corpului de control. Zilnic, suntem prostiti ca ni s-au dat niste bani sau ca urmeaza sa-i primim. Lucru neadevarat. Ceea ce s-a dat a fost dat la fermierii foarte mici, care sunt multi. Ne-au aratat cei de la APIA niste procente, de 70%. In realitate insa nu s-au distribuit decat aproape 20% din bani. Eu, personal, am cerut in scris demisia intregii conduceri APIA, deoarece pur si simplu nu poti sa-ti bati joc de afacerile a 1 milion de oameni. Am fost cat de ingaduitori am putut sa fim, dar nu se mai poate. Eu nu pot sa ingras pamantul cu procente, avem nevoie de bani”, a declarat telefonic, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu.

Mesajele de nemultumire ale fermierilor curg pe retelele de socializare. O mare parte dintre acestia isi doresc demisia celor vinanovati de plata intarziata si greoaie a subventiilor, insa unii atrag atentia asupra problemelor structurale de sistem.

„Oricate conduceri ati schimba din pacate ramane intacta tocmai structura. E ca si cum l-ai pune pe cel mai bun pilot sa conduca o masina care are motorul gripat. In vreo 10 ani de politica manageriala ok s-ar putea sa se simta ceva”, este un mesaj al unui fermier pe retelele de socializare.

„Un dezastru pentru fermieri. Daca APIA nu este de vina sa spuna cine este de vina. Demisia conducerii APIA”, este un alt mesaj al unui fermier din Teleorman.

„ANAF ne va bloca conturile ca nu am platit taxele catre stat. De unde fratilor daca nu ne dati banii cuveniti, ne amanati de cateva luni bune?”, scrie un alt agricultor.

Presedintele LAPAR s-a aratat extrem de sceptic si cu privire la termenele avansate de APIA in ceea ce priveste plata subventiilor catre crescatorii de animale. Potrivit ministrului Agriculturii, incepand cu 25 mai ar trebui sa se demareze si aceste plati.

„Eu nu am incredere ca banii vor ajunge nici in iulie. E o situatie extrem de dificila si pentru crescatorii de animale. Sincer, ma ingrijoreaza ce o sa se intample in perioada imediat urmatoare. Daca ministrul nu reuseste sa faca ordine acolo, probabil vom merge noi la Bucuresti si vom face ordine. Suntem intr-o situatie foarte critica”, a mai declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu.

Un alt subiect important pe care liderul LAPAR l-a discutat cu premierul Ciolos a fost si modul in care ANAF desfasoara in teritoriu controalele la fermieri.

„Am discutat cu domnul premier si despre abuzurile pe care cei de la ANAF le fac in teritoriu, vrem sa vedem cum putem rezolva acest lucru. Vom avea o intalnire, in luna mai, su la Ministerul Finantelor. Am fost nevoit sa ridic si aceasta problema la premier, pentru ca am facut la Ministerul Finantelor nu mai putin de 12 memorii, la care nu am primit niciun raspuns”, ne-a mai declarat liderul LAPAR.

Potrivit celui mai recent comunicat APIA, Agentia a efectuat plati, din data de 08.04.2016 si pana in 22.04.2016, pentru schemele din sectorul vegetal, in suma totala de 1.295.552.050 lei (293,27 milioane euro) pentru un numar de 686.337 beneficiari, din care Ajutoarele Nationale Tranzitorii in sectorul vegetal (ANT 1) reprezinta 270.683.527,54 lei (61,27 milioane euro).

APIA a anuntat ca va organiza joi, 28 aprilie, o conferinta de presa, la care va participa si directorul Agentiei, Ioan Merca. Potrivit APIA, temele abordate vor fi platile finale aferente Campaniei de cerere unica 2015 si  campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE