O buna parte din pomicultorii romani isi vad afacerile puse in pericol, dupa ce oscilatiile frecvente de temperatura le-au afectat puternic pomii fructiferi, in special cei din specia samburoaselor. Specialistii din domeniu atrag atentia ca anul acesta recoltele de cais, nectarin, migdal si chiar de cires vor fi mai mici cu cel putin 50% decat anul anterior.

„Temperaturile din iarna aceasta nu au fost niste temperaturi foarte mari ca valoare absoluta. Din nefericire, au fost oscilatii foarte mari de temperatura, inclusiv din decembrie. Au fost zile in care temperaturile de la mijlocul lunii decembrie au fost de +15 grade Celsius, apoi au scazut la aproape -19 grade Celsius. In general, temperaturile care au amplitudini mai mari de 20 de grade afecteaza puternic mugurii de rod, practic, distrugandu-i. Toate acestea neajunsuri din decembrie s-au cumulat si cu oscilatiile de temperaturi din februarie. Au fost zone pe langa Bucuresti, unde au fost si temperaturi absolute de -25 de grade Celsius. Vorbim de temperatura din locul plantatiei. Sunt zone in care nu au ramas fructe. Vorbim de speciile termofile: cais, piersic, migdal, chiar si ciresul a fost afectat”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, prof. univ. dr. Dorel Hoza, la Facultatea de Horticultura, din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMV).

Specialistul considera ca ingheturile tarzii au afectat deja puternic livezile pomicultorilor romani, productiile urmand sa scada cu cel putin 50%.

„Cele mai afectate specii, din cauza acestor ingheturi tarzii, sunt cu siguranta caisul, piersicul. In ce procent sunt afectate e putin greu de spus, depinde foarte mult de soiuri, de toleranta lor. Exista insa soiuri de cais foarte sensibile la aceste fenomene meteo, cum este C.M.B.U. – Cea mai buna de Ungaria, la care pierderile sunt 100%. Oricum, recolta va fi afectata cu cel putin 50%”, ne-a mai spus prof. univ. dr. Dorel Hoza.

Cele mai afectate judete de aceste fenomene meteo extreme sunt Mehedinti, Buzau, Galati si Constanta.

Pomicultorii sunt avertizati ca 2016 va fi un an dificil, mai ales pentru speciile samburoase, nu doar din cauza oscilatiilor de temperatura, ci si sanselor mari de aparitie a bolilor si daunatorilor.

„Anul acesta va fi unul dificil pentru samburoase, pentru cais, piersic. Si pentru prun a fost o primavara cu probleme, mai ales din cauza bolilor si daunatorilor. In prezent exista conditii propice de aparitie a bolilor foliare. Marul, putem spune ca este mai ferit oarecum, cel putin nu pare afectat. Oricum, trebuie sa subliniam ca perspectiva pentru pomicultori, pe termen lung, nu este una roz. Oamenii trebuie sa se gandeasca la alternative, la adaptarea culturii, a speciilor pe care le lucreaza, a soiurile la aceste schimbari climatice. Nu mai putem merge pe ce s-a facut acum 20-30 de ani. Diferentele de temperatura, aceste oscilatii, schimbari climatice, trebuie serios luate in calcul daca vrem sa avem productie si rezultate in livezi”, a mai spus prof. univ. dr. Dorel Hoza.

In 2014, Romania avea o suprafata de 145.000 hectare cultivata cu fructe si o productie de circa 1.115.000 de tone de fructe, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Share on Facebook