pomi fructiferi

Investitii cu fonduri europene si inputuri la preturi mici, avantajele pomicultorilor din Falticeni care s-au unit intr-o cooperativa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru a face fata importurilor masive de fructe din strainatate, cat si pentru a beneficia de avantaje fiscale, sase dintre cei mai importanti pomicultori din Falticeni au hotarat sa-si uneasca fortele in cadrul unei cooperative. Prin intermediul acestei asocieri, fermierii vor avea posibilitatea sa isi vanda marfa la un pret mai bun, dar si sa negocieze inputuri la costuri mai mici.

Principalul obiectiv pe care cei sase pomicultori doresc sa-l atinga cu ajutorul cooperativei este atragerea de fonduri europene nerambursabile, pentru modernizarea livezilor, cat si pentru achizitionarea de noi utilaje.

„Ideea de la care am plecat a fost ca doar prin intermediul asocierii putem sa fim mai puternici. Doar asa vom putea negocia preturi mai avantajoase la pesticide, ingrasaminte etc. Nu in ultimul rand, cooperativa ne da sansa si sa ne desfacem produsele la un pret mult mai bun, avand in vedere ca vorbim de cantitati mai mari, dar si de o calitate superioara a fructelor. Chiar in aceasta perioada lucram la un proiect prin care incercam sa achizitionam utilaje cu 70% nerambursabil. Sunt convins ca reusita noastra ii va incuraja si pe alti pomicultori fie sa ni se alature, fie sa infiinteze in zona lor cooperative”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mircea Costisevchi, unul dintre membrii fondatori ai „Cooperativei Agricole Livezile Falticeni”.

Investitii anuale de cel putin 15.000 lei pe hectar

Cooperativa agricola din Falticeni este de altfel prima asociatie de acest tip de dupa 1989. Cei sase pomicultori detin impreuna o suprafata totala de 80 de hectare de livezi cu mar, ceea ce inseamna ca potentialul de productie se ridica la circa 2.500 de tone anual.

„In general, livezile de aici sunt tinere, cu o calitate foarte buna a productiei. Nevoia de asociere a venit si din cauza birurilor tot mai mari care au venit in ultimii ani pentru pomicultori. Va pot da un exemplu. Acum 2-3 ani, noi beneficiam de o subventie pe hectar de 80 de euro. In 2013 am fost nevoiti sa platim la Fisc taxe de 850 lei pe hectar. O bataie de joc. Subventia era mai mare la pasuni decat in pomicultura. Noi, in fiecare an, ca sa avem o productie buna trebuie sa investim cel putin 15.000 lei pe hectar”, ne-a mai declarat Mircea Costisevchi.

Un alt motiv care i-a facut pe cei sase producatori sa-si uneasca fortele a fost si dificultatea cu care se pot accesa in prezent fonduri europene in pomicultura. Nu de putine ori, chiar ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat public ca este nemultumit de actuala absorbtie a fondurilor europene destinate pomiculturii.

„In viticultura de exemplu s-a reusit sa se faca reconversia, s-au accesat bani europeni. In pomicultura nu s-a intamplat asa ceva. Problema cea mai mare este ca documentatia este foarte greoaie, stufoasa si aproape ca nu-ti convine sa te incurci”, ne-a mai spus pomicultorul din Falticeni.

Cei sase pomicultori din Falticeni se gandesc de asemenea ca noua cooperativa ii va ajuta si sa participe si sa castige chiar licitatiile pentru merele din scoala.

„Am facut presiuni pentru ca noi, producatorii, sa livram merele in scoli, si nu diversi intermediari. Am solicitat ca livrarile sa inceapa din noiembrie, insa ele, anul trecut, au fost amanate pana in aprilie, atunci cand noi terminasem merele. Au catigat licitatiile niste intermediari care nu au nimic in comun cu pomicultura, chiar daca in caietul de sarcini se noteaza foarte clar ca cal care liciteaza trebuie sa aiba o suprafata minima de livada, adica sa fie producator. S-a trecut peste acest lucru”, ne-a mai declarat Mircea Costisevchi.

Membrii fondatori ai Cooperativei Agricole Livezile Falticeni sunt Radu Mercore, Mihai Fantanaru, Vasile Andries, Laurentiu Stefan, Mircea Costisevschi si Vasile Nedelcu, acestia detinand livezile de meri in zonele Radaseni, Cornu Luncii, Petia, Tarna Mare, Vuturesti si Falticeni.

Principalele avantaje fiscale pentru cooperative

Fermierii care se regasesc in cadrul unei cooperative vor beneficia de o scutire a impozitului pe profit 5 ani (se aplica pentru cooperative noi dar si existente indiferent de cifra de afaceri daca integreaza productia cu procesare. Pentru cele care au doar productie se aplica scutirea de impozit pana la limita de 2 milioane euro cifra de afaceri).

De asemenea, potrivit celor mai recente modificari ale legii nr.566/2004, se va realiza o scutire a impozitului pe venit pentru microintreprinderile care adera la cooperative. Totodata, se va opera o scutire de impozit pe orma de venit pentru persoanele fizice/pfa/ii/if care adera la o cooperativa, o scutire de impozit pe proprietate pentru bunurile aferente productiei valorificate prin cooperative, cat si scutirea impozitului pe areda terenurile date in arenda cooperativelor.

Valorificarea productiei membrilor se va realiza de catre cooperative pentru minimum 50% din productia totala comercializata de fiecare membru/aferenta normei de venit, aferenta grupei/grupelor de produse cu care aceasta participa in cooperativa agricola. Productia destinata vanzarii aferenta terenurilor si efectivului de animale cu care membrii participa in cooperativa agricola se valorifica integral prin intermediul cooperativei, cu respectarea conditiilor prevazute in statutul cooperativei.

Totalitatea terenurilor si efectivelor de animale a caror productie este valorificata prin cooperativa agricola si a bunurilor acesteia se asimileaza unei unitati tehnico-economice, conform statutului cooperativei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE