Irimescu: Mentinerea contractelor de bunastare i-a facut pe fermieri sa produca in pierdere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, considera ca sectorul de porc din Romania are in prezent o crestere stabila, insa exista in continuare o serie de probleme destul de acute pentru producatorii mici, mai ales pentru cei care au derulat programe de bunastare pentru animale.

„In sectorul carnii de porc cresterea este stabila, nu se mai poate vorbi de o criza. Micii producatori au probleme pentru ca ei au fost in prag de faliment. Noi in Romania avem acest program de bunastare pentru animale. Mentinerea acestor contracte i-a facut pe fermieri sa produca in pierdere, si de aceea ei au mari probleme”, a declarat Achim Irimescu, dupa intalnirea de la Bruxelles.

De curand, la Bruxelles a fost aprobat un nou sprijin financiar pentru fermierii romani, in valoare de circa 10,8 milioane de euro.

„Comisarul Phil Hogan a prezentat astazi un pachet pentru sectoarele in criza. Este vorba in primul rand de sectorul laptelui, lasand insa flexibilitate statelor membre pentru a putea distribui ajutorul si catre alte sectoare. Sigur, foarte important este ca suma respectiva de 500 de milioane de euro a fost impartita in doua: 350 de milioane pentru a rezolva problemele in sector si 150 de milioane de euro pentru a permite statelor sa reduca voluntar productia de lapte. Credem ca este o masura foarte buna pentru ca stim cu totii ca sectorul laptelui se confrunta cu probleme grave de cand s-a renuntat la cota de lapte. In Romania, s-a ajuns in nordul tarii, in zona de munte, la Vatra Dornei, ca laptele sa coste 40 de bani pe litru, desi in comert continua sa fie 4 lei — 4,5 lei”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

In total, suma aprobata pentru toate statele europene se ridica la 500 de milioane de euro, potrivit comunicatului oficial al Comisiei Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE