Mesajul unui fermier strain pentru romani: Sanctionati firmele speculative, nu nationalitatea investitorilor

Facebook
Twitter

Unul dintre strainii care au reusit sa dezvolte o afacere agricola de succes in Romania este francezul Arnaud Perrein, presedintele Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania, care lucreaza in prezent aproape 4.000 de hectare in localitatea Mihail Kogalniceanu, din Ialomita. In plina dezbatere cu privire la limitarea achizitionarii terenurilor agricole, am vrut sa aflam ce opinie are un fermier strain asupra celor mai noi modificari care ar urma vizeze Legea 17/2014.

„Exista o singura tara din Uniunea Europeana unde s-a cumparat masiv teren agricol de catre straini: Romania. Este o realitate de la care trebuie sa plecam. Pararea mea sincera este ca nu s-a dorit o abordare serioasa a problemei. Daca se dorea cu adevarat limitarea rapida a cumpararii terenurilor de catre straini se adopta, in circa 3 saptamani, cateva amendamente la lege. In primul rand, statul sa stabileasca o perioada minima de arendare pe contract. Sa spunem pe 10 ani, cu drept de preemptiune. In acest mod, firmele multinationale care vin in Romania doar sa cumpere teren si sa faca afaceri din asta brusc nu ar mai fi fost atat de interesate. Apoi, cel care s-a angajat sa cultive sa arate ca el cultiva si lucreaza acel pamant, nu altul”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Arnaud Perrein.

In acest context, presedintele Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania atrage atentia si asupra faptului ca producatorii locali au sanse mici de a achizitiona ei terenurile agricole, in conditiile in care firmele straine platesc preturi aproape triple.

„Problema cu fondurile de investitii este ca acestea automat au foarte multi bani. Eu, ca producator local, poate si eu as vrea sa cumpar un teren, in vederea comasarii, dar poate nu am intodeauna aceeasi putere financiara ca o firma straina. Proprietarul terenului, normal, vrea sa vanda celui care da cei mai multi bani. E clar pe cine alege intre 2.000 de euro pe hectar sa spunem si 6.000 de euro”, ne-a mai declarat Arnaud Perrein.

De asemenea, Arnaud Perrein considera ca autoritatile trebuie sa introduca filtre prin care sa sanctioneze comportamentele speculative ale firmelor straine, precum si ale altor persoane fizice, indiferent de nationalitatea lor.

„De multe ori am impresia ca nu se vrea cu adevarat rezolvarea acestei chestiuni. Se discuta de mult timp acest subiect. Ar trebui insa sa luam masuri care sa vizeze anumite comportamente incorecte ale firmelor, nu masuri care sa vizeze nemti, italieni, francezi etc. Si un roman poate cumpara teren agricol in celalalt capat al tarii, in scop speculativ”, a mai spus, pentru StiriAgricole.ro, Arnaud Perrein.

Proiect de lege: maxim 50 de hectare pentru cetatenii straini

Oficialii Ministerului Agriculturii, impreuna cu Achim Irimescu, au avut recent o intalnire cu reprezentantii fermierilor in legatura cu proiectul legislativ care vizeaza modificarea Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan. Chiar daca momentan au existat doar consultari, in cadrul discutiei au fost trasate primele criterii in baza carora vor fi limitate tranzactiile de terenuri agricole catre straini.

De exemplu, strainii care vor dori sa cumpere pamant in Romania ar putea fi obligati sa nu ii schimbe destinatia pentru o anumita perioada de timp. De asemenea, acestia vor putea achizitiona teren doar daca au rezidenta in Romania, sunt de profesie agricultori si au un istoric de contribuabili la bugetul de stat al Romaniei.

Ministrul Agriculturii a anuntat de curand, in cadrul unei conferinte de presa, ca persoanele fizice straine vor putea sa cumpere maximum 50 de hectare.

„De exemplu, pentru persoanele fizice o conditie ar putea fi detinerea unui atestat in domeniul agricol. De asemenea, vom putea impune si limitari asupra suprafetelor de teren achizitionate. Sa spunem maxim 50 de hectare pentru fiecare solicitant. Romania are un total de 14 milioane de hectare de teren agricol, din care 3,8 milioane hectare organizate in ferme, 9,3 milioane de hectare de teren arabil, teren din care doar 3 milioane de hectare au si cadastrul facut”, a spus Achim Irimescu.

Potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE