Productia de nuci, compromisa anul acesta din cauza brumelor tarzii

Facebook
Twitter

Productia de nuci va inregistra anul acesta o scadere puternica din cauza livezilor afectate in proportie de 80% de brumele tarzii, avertizeaza specialistii din domeniu. Ca o consecinta fireasca, si pretul nucilor este asteptat sa creasca.

„Productia de nuci a fost anul acesta compromisa. Vorbim de o afectare de 80%. Principala cauza a fost bruma tarzie din luna aprilie, de pe 27 mai exact, atunci cand a prins florile in momentul polenizarii. Dupa o crestere a temperaturii, pana la 15 grade, temperatura a scazut la -4 grade Celsius in anumite zone, lucru care bineinteles au afectat puternic lastarii. Acest fenomen, de bruma tarzie, se intampla foarte rar, o data la 15-20 ani. Doar soiurile care au avut o inflorire mai tardiva au mai scapat si eventual anumite populatii locale”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ion Calinoiu, directorul Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola din Targu-Jiu.

In acest context, si pretul nucilor va avea in urmatoarea perioada un trend ascendent, mai ales datorita cererii mari. „Chiar daca provin din populatii locale, nu din soiuri, pretul pe kilogramul de nuca in coaja nu scade sub 10 – 13 lei. Pentru miez vorbim deja de preturi de 30 lei pe kilogram, poate chiar mai mult. Cu siguranta, in perioada urmatoare vom asista la o crestere a preturilor, avand in vedere productia slaba, precum si cererea interna. Nucul ramane un fruct solicitat si bine platit”, ne-a mai spus directorul Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Targu-Jiu.

Pentru a preveni afectarea nucilor de brumele tarzii, pomicultorii sunt sfatuiti sa cultive soiuri tardive, dar si sa aiba grija la amplasarea culturii de nuc, evitand zonele cu diferente mari de temperatura.

„Trebuie evitate zonele care au amplitudini de temperatura mai mari de 10-12 grade. Nu trebuie sa se uite ca nucul, castanul, sunt niste specii iubitoare de temperaturi mai ridicate, astfel vom evita sa infiintam culturi in zonele de vai, depresiuni”, ne-a mai spus Ion Calinoiu.

Romania ramane unul dintre cei mai mari si importanti producatori de nuci din lume, mai ales in contextul in care exista multi agricultori dornici sa investeasca intr-o asemenea livada.

La nivel european, productia de nuci de anul trecut s-a ridicat la circa 105.000 de tone. In Romania, s-a produs anul trecut o cantitate de circa 29.000 tone de nuci, suprafata cultivata fiind de circa 1.800 de hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE