Idei de afaceri: Cum a reusit un tanar din Calarasi sa acceseze fonduri europene de 40.000 euro pentru o plantatie de capsuni

Facebook
Twitter

Dupa ce a renuntat la un serviciu bine platit in domeniul telecomunicatiilor, un tanar din Calarasi, in varsta de 36 ani, a avut dorinta si ambitia de a incepe o afacere in domeniul agricol. Cum nu avea o suprafata prea mare de teren, acesta s-a gandit sa planteze arbusti fructiferi. Astfel, s-a hotarat sa infiinteze o cultura de capsuni, iar decizia s-a dovedit a fi una foarte buna: micul fermier a reusit sa acceseze anul trecut si fonduri europene de 40.000 euro, pentru plantatia sa.

„Ideea de a incepe o afacere agricola a fost a sotiei mele. Am cumparat acum cativa ani un teren si tot ne gandeam ce sa cultivam pe el. Grau, porumb, nu puteam, pentru ca vorbim de o suprafata mica. Ne-am gandit bineinteles la arbusti fructiferi, la catina, mure, zmeura, insa intr-un final am decis sa alegem capsunul. Anul trecut am depus dosarul de accesare a fondurilor europene, pe submasura 6.1 – Tineri fermieri, pentru suma de 40.000 euro. In decembrie, am verificat pe internet ce s-a intamplat si cand am vazut ca sunt admis nu mi-a venit sa cred. In februarie mi-a intrat prima transa de bani, 30.000 euro, iar dupa ce indeplinesc obiectivele voi putea sa iau si restul de bani”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionel Tonea.

Plantatia de capsun a tanarului din comuna Gradistea, judetul Calarasi, se intinde pe o suprafata totala de 64 ari, 24 de ari fiind in spatiu protejat, iar restul in camp deschis. Daca anul trecut, micul fermier a fost nevoit sa vanda in piete, mai ales ca nu avea o cantitate prea mare de fructe, recolta de anul acesta l-a obligat sa gaseasca noi modalitati de valorificare.

capsuni-2

„Anul acesta am o productie de circa 10 tone. Am vandut angro cu 7 lei pe kilogram, ceea ce e un pret destul de bun, mai ales ca mi se ia toata cantitatea. De circa 2 saptamani am inceput sa lucrez cu o cooperativa de langa Bucuresti, care ma ajuta sa imi vand marfa si la cateva supermarketuri. Pentru cei care cultiva fructe sau legume, e foarte important sa se regaseasca intr-o forma asociativa, altfel e foarte greu”, ne-a mai spus tanarul fermier.

Soiul de capsun folosit de Ionel Tonea este „Albion”, acesta avand ca o caracteristica principala capacitatea de a produce aproape tot timpul anului, din luna mai si pana chiar in noiembrie, decembrie, mai exact pana la venirea inghetului.

„Eu am folosit soiul Albion, care este remontant, avand astfel o productie pe tot timpul anului. Ca densitate, eu am la 24 de ari 24.000 de plante. De asemenea, la 64 de ari am pus 64.000 de plante. Am folosit agrotextilul folie, pentru a nu avea probleme cu iarba. La anul as vrea sa incerc si cu agrotextil, dar pe bilonare, pentru un drenaj mai bun al apei”, ne-a explicat fermierul.

Cei care intentioneaza sa infiinteze o cultura de capsuni trebuie sa se asigure in primul rand ca detin un teren agricol pretabil. De exemplu, capsunul nu este recomandat sa fie plantat pe solurile foarte argiloase, mlastinoase si nici pe terenurile in panta mare sau erodate. Capsunul valorifica foarte bine in solurie usor acide, cu un pH destul de larg, de la 5,5 pana la 7,5.

capsuni-3

In ceea ce priveste lucrarile de pregatire a terenului, capsunul are nevoie de o aratura adanca, realizata cel mai bine inca din toamna trecuta. Apoi, dupa faza de maruntire a terenului este recomandata si aplicarea gunoiului de grajd bine fermentat.

„Investitia pe care eu am realizat-o se ridica la circa 15.000 de euro. Cand vrei sa incepi o asemenea plantatie e foarte importanta pregatirea terenului. Am arat in toamna, iar in primavara am intervenit cu freza. Plantele au venit congelate, le-am lasat o zi, iar a doua zi am inceput plantarea. In 3 zile deja apar primii muguri”, ne-a mai spus cultivatorul.

Dupa finalizarea actualului proiect cu fonduri europene, Ionel Tonea isi doreste sa acceseze din nou fonduri nerambursabile, de data aceasta pentru a-si moderniza exploatatia. „Fondurile europene m-au ajutat mult sa ma extind. Vreau in viitorul apropiat sa depun un alt proiect, pe submasura 4.1. As vrea sa am solarii peste tot, un sistem de aspersie si de asemenea vreau sa trec si la sistemul suspendat, la circa 1 m, pentru ca omul sa poata munci mult mai usor”, ne-a declarat fermierul.

Cultura capsunului este considerata deosebit de intensiva si are un punctaj important pentru cei care vor sa atraga fonduri, mai ales prin intermediul masurilor de finantare pentru pomicultura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE