Pentru fermierii care nu dispun de suprafete mari de teren, cultivarea murelor se poate dovedi o idee de afaceri inspirata si profitabila. Un exemplu in acest sens il regasim in Buzau, acolo unde Marian Tudor si-a infiintat, acum 6 ani, prima sa livada de mure si zmeura, pe o suprafata totala de 3 hectare. Dupa ce a testat mai multe variante, pomicultorul buzoian a decis sa isi infiinteze plantatiile cu soiul de mur Navaho, capabil sa ofere o productie de pana la 18 kilograme pe planta.

„Acum 6 ani, in jurul terenului meu un vecin avea zmeura salbatica. Mi-a atras atentia, mai ales ca in livada erau si muri, iar ambele plante erau armonizate. Asa m-am decis sa incep si eu. Am luat initiat 3 soiuri diferite de mur (Queen, Polar, Thornfree), care din pacate nu s-au prins asa cum mi-am dorit. I-am pus insa la adancimi diferite, sa experimentez cat mai mult. Ulterior, am descoperit soiul Navaho, care, personal, mi se pare cel mai bun soi de mur. In prezent am 1,8 hectare cu mur si 1,2 hectare cu zmeura”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Marian Tudor.

Butasii din soiul Navaho, fara spini, au fost adusi de pomicultorul buzoian din Belgia, pretul acestora fiind de 2 euro pe bucata. „La acest soi m-a atras in primul rand rezistenta si productia sa. De exemplu are o capacitate sa reziste la temperaturi de pana la -30 de grade si pana la o maxima de 40 de grade, ceea ce pentru clima Romaniei e ceva foarte important. De asemenea, si din punct de vedere al fructificarii, soiul este deosebit. De la radacina pornesc mai multi butasi, se ajunge la 12-18 kg pe planta, dupa al treilea an. Fructele sunt si ele mai mari decat la alte soiuri si mai dulci, cu acel parfum specific murului. La zmeura am soiurile remontante Polka si Cayuga”, spune Marian Tudor.

Cei care isi doresc sa infiinteze o cultura de mur este important sa se asigure ca detin un teren propice dezvoltarii acestei plante. Desi murul are o versatilitate destul de mare, cele mai bune soluri pentru aceasta cultura sunt cele neutre, care au o umiditate constanta, cu un pH de cel putin 4,5 – 5.

„Pregatirea terenului pentru infiintarea unei plantatii de mur incepe toamna. Aram terenul, imprastiamapoi cam 16 tone de gunii de grajd la hectar, iar apoi maruntim terenul. Primavara apoi putem incepe plantarea. Bineinteles, putem sa plantam si toamna, depinde insa cum ti-ai pregatit terenul si ce cultura ai avut inainte. Se planteaza exact la o adancime de cazma, la 15-18 cm, la unghi de 30 de grade. Nu se planteaza foarte adanc, ci la 15-18 cm. Dupa al doilea an intra in vegetatie cam 40%, iar din al treilea an putem vorbi de productii serioase”, ne-a explicat Marian Tudor.

Schema de plantare recomandata de fermierul buzoian este de 2,2 m intre randuri si 75 cm intre butasi. „In primul an nu ii faci nimic, l-ai sadit si atat, pana in primavara. Are nevoie de timp sa se aclimatizeze, il ajuti doar cu apa. Taierile murului eu le fac primavara, nu toamna. Lastarii care cresc in anul curent nu se taie, doar dupa 2 ani. Se ridica la pana la 6-8 m inaltime”, spune pomicultorul.

Un alt lucru important pentru o cultura de mur este si sistemul de irigatii, cel mai bun fiind cel prin picurare. „Murul, daca ii dai multa apa, iti ia multa apa, depinde cum il inveti. E totusi bine sa ii dai mai multa apa in momentul in care incepe sa furtifice. Totusi, nu prea multa apa pentru ca altfel fructele pot deveni apoase”, considera Marian Tudor.

In ceea ce priveste tratamentele fitosanitare, pomicultorul din Buzau incearca pe cat posibil sa nu utilizeze produse toxice, folosind mai degraba substante bio.

„Pe timpul primaverii dau cu o substanta pe baza de muguri de pini si zeama de urzica. Pe langa acest lucru, am decis sa folosesc si arbori din 3 in 3 randuri, pentru a crea un ecosistem in livada. Ii protejeaza si de radiatiile solare nocive. Se pot pune si nuci si meri”, ne-a mai povestit pomicultorul. De asemenea, in primavara, cand se realizeaza lucrarile de taiere, murul trebuie taiat in asa fel incat sa nu se lase cozi, ne-a mai explicat Marian Tudor.

Pentru a infiinta un hectar de mur, un fermier ar trebui sa scoata din buzunar circa 35.000 de euro. „La un hectar ai nevoie de 2.500 – 3.000 de fire. Daca adaugam si pregatirea terenului, spalierii, sarmele, pentru ca trebuie sa-ti ingradesti terenul impotriva iepurilor, ai o investitie de circa 35.000 – 40.000 de euro. Investitia poate fi scoasa insa in 4-5 ani. Preturile la angro, in prezent, la Bucuresti, sunt de 8 lei/kg, pe piata libera 14-15 lei kg”, spune cultivatorul.

In viitor, Marian Tudor isi doreste sa isi dezvolte un depozit pentru congelare, iar apoi sa infiinteze inclusiv o linie de procesare pentru a realiza sucuri. Pentru aceste obiecte, fermierul buzoian are in vedere si accesarea fondurilor europene nerambursabile, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020.

Share on Facebook