Sfaturi utile: pregatirea terenului pentru plantatiile de nuci

Facebook
Twitter

Liveziile de nuci se pot dovedi o investitie deosebit de rentabila, inclusiv pentru fermierii care nu detin mai mult de 4-5 hectare, mai ales ca pentru infiintarea unor astfel de plantatii sunt disponibile si fonduri europene nerambursabile, prin PNDR.

Cei care intentioneaza sa demareze o afacere in acest sens este important sa stie ca nucul nu este o planta pretentioasa. Cele mai bune terenuri pentru infiintarea unei plantatii de nuci sunt cele bine aerate, cu un nivel al pH-ului situat intre 6 si 7,5.

De asemenea, nucul se dezvolta foarte si pe terenurile pe care au fost cultivate anterior cereale, plante leguminoase sau borceaguri, conform potrivit ghidului dedicat cultivatorilor de nuci, realizat de Oleg Tarsana si publicat de Asociatia Nuciferilor din Republica Moldova.

Infiintarea livezilor de nuci ar trebui evitata pe terenurile montane, pe cele inundabile, precum si cele mlastinoase sau aflate in zone degradate.

In cazul terenurilor in panta, nucul poate fi plantat, datorita radacinilor sale puternice. Astfel, se pot infiinta plantatii de nuci pe terenuri care au o panta de pana la 6-12° sau chiar 18-20°, avand grija ca randurile sa fie orientate pe directia curbelor de nivel.

Pregatirea terenului pentru infiintarea plantatiei incepe cu aratul (circa 35 de cm adancime), apoi cu nivelarea si dezinfectarea lui. Ulterior se poate incepe si fertilizarea solului, pentru a ne asigura ca viitoare plantatie de nuci va fi una cat mai productiva. Se recomanda administrarea a 10-60 de tine de mranita, precum si a 100 kg P2O5 si 80 kg K2O la un hectar cultivat cu nuci.

Inainte de plantarea propriu-zisa terenul trebuie parcelat, nivelat si apoi pichetat. Dupa aceste operatiuni vom efectua gropile, la o dimensiune de 70×70 cm si o adancime de 80 cm. In cazul in care se efectueaza aceasta operatiune mecanizat, cu un burghiu, atunci este bine ca la final sa se intervina si cu o cazma pe peretii gropii, pentru a degaja solul, permitand astfel radacinilor sa se ramnifice.

Pomul se planteaza pana la acelasi nivel de adancime la care a fost si in pepiniera. Punctul altoirii se pune la nivel cu solul, dar nu mai sus de 5 cm.

In functie de dimensionare si schema de amplasare a puietilor, se identifica trei tipuri de livezi de nuci, respectiv traditionala, semi-intensiva si intensiva. Numarul de puieti la hectar variaza de la un model de livada la altul (100-400 puieti), iar in functie de aceasta depinde si randamentul economic al exploatatiei agricole.

In ceea ce priveste perioada de plantare optima, aceasta este in toamna, deoarece nucul va avea prin acest mod sansa de a-si dezvolta mai bine radacinile.

Inca un aspect important o constituie irigarea. Norma optima de irigare se situeaza undeva la circa 20 litri de apa/pom/saptamana, insa aceasta poate creste sau descreste in functie de nivelul precipitatiilor din zona. Una dintre cele mai folosite metode de irigare este cea prin picurare.

Romania este una dintre tarile fruntate din Europa in ceea ce priveste productia de nuca. Astfel, tara noastra se situa in 2010 pe primul loc in randul producatorilor europeni de nuca. Din pacate insa, suprafata cultivata cu nuci a scazut in Romania de la 3.800 de hectare in 1989, la numai 1.490 de hectare in 2010.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE