Idei de afaceri: Cum sa dezvolti o livada profitabila de nuci din soiul frantuzesc Fernor

Facebook
Twitter

Cu dorinta de a-si dezvolta propria afacere, un agent de politie din judetul Mures a luat decizia, acum 7 ani, sa isi infiinteze o livada de nuci. Dupa ce a studiat oferta materialului saditor de pe piata, pomicultorul a hotarat sa mizeze pe soiul frantuzesc de nuc Fernor, recunoscut pentru intrarea mai rapida pe rod, precum si pentru calitatea foarte buna a miezului. Chiar daca a intampinat multe dificultati pana acum, agricultorul se declara multumit de investitia realizata si se pregateste de un profit substantial.

In 2009, Sebastian Pop a cumparat o casa si 2 hectare de pamant, in comuna Saulia de Campie, din judetul Mures, cu dorinta de a-si infiinta livada de nuci. Locul nu a fost ales la intamplare, ci a cautat o zona in care puietii de nuc frantuzesc sa se poata dezvolta armonios.

„Totul a inceput in momentul in care am vazut un reportaj la televizor despre livezile de nuci. Pur si simplu, mi-a incoltit ideea sa pornesc si eu o asemenea afacere. Recunosc, in prima faza m-am gandit la bani, insa, cu timpul, totul s-a transformat intr-o pasiune. Deoarece intra pe rod mult mai devreme decat nucul romanesc, am ales sa merg pe soiul frantuzesc de nuc Fernor, cu polenizatorii Ronde de Montignac si Fernette. In 2011, m-am confruntat cu o seceta destul de puternica, urmata apoi de o iarna geroasa. Circa 35% din pomi mi s-au uscat in primavara lui 2012. Am fost nevoit sa ii replantez. Cu toate acestea, livada se prezinta bine in prezent”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, cultivatorul Sebastian Pop.

Prima recolta de nuca a fost stransa de pomicultorul muresean chiar anul trecut. „Chiar daca putem spune ca pomii au 7 ani, avand in vedere conditiile climatice mai dificile, pot spune ca sunt in anul 5. Chiar si asa, am reusit sa adun de pe un singur pom aproape 2 kilograme de nuca in coaja verde. Am fost si eu surprins. Bineinteles, nu toti pomii au avut aceasta productie. Productia normala pe care o poti atinge la acest soi este de circa 25 kilograme, dupa anul 10”, ne-a marturisit pomicultorul.

Caracteristicile soiului de nuc „Fernor”

Soiul de nuc ales de Sebastian Pop, „Fernor”, isi are originile in Franta si a fost creat prin incrucisarea varietatilor Franquette si Lara produsa. Pomul din soiul „Fernor” creste pana la o inaltime de circa 6 metri, fiind din acest punct de vedere mai usor de intretinut. O alta caracteristica importanta a acestui soi frantuzesc de nuc este si miezul foarte mare, de culoare galben-deschis, coaja fiind neteda si fina.

„Nuca este de o calitate foarte buna, miezul e foarte mare, plin, avand un gust foarte placut. Nu are acea tenta usor amaruie pe care o are nuca noastra. De asemenea, un alt avantaj deosebit de important la acest soi de nuc este ca fructifica lateral, pe toata lungimea ramurii. Initial, puietul am vrut sa il cumpar din Romania, insa pretul foarte mare m-a descurajat. Asa, am cautat si gasit o pepiniera din Franta, de unde am luat puietul cu 15 euro. Am iesit mult mai ieftin”, ne-a mai spus Sebastian Pop.

Chiar daca nucul nu este o planta pretentioasa, pentru a avea productii importante cele mai bune terenuri pe care poate fi cultivat sunt cele bine aerate, cu un pH situat intre 6 si 7,5. Se vor evita terenurile montane, cele inundabile, precum si cele mlastinoase sau aflate in zone degradate.

„Nucul creste oriunde, insa nu produce la fel, daca nu are parte de un sol bogat. De asemenea, livada trebuie sa aiba o expozitie sudica, pentru a oferi pomilor cat mai multa lumina. Nu in ultimul rand, panza freatica nu trebuie sa fie mai sus de 3 m, pentru ca altfel intra radacina in zona apei si nu mai produce. Pe cat posibil ar trebui evitate plantatiile de la baza pantelor, deoarece acolo este mai frig”, ne-a explicat pomicultorul.

Cum realizam plantarea la nuc

Pentru a ne asigura ca pomii se vor prinde intr-un procent cat mai mare este esential sa acordam o atentie majora modului in care pregatim terenul in vederea plantarii. Astfel, lucrarile necesare in acest scop vor fi scarificarea, aratura adanca, apoi discuirea. In ceea ce priveste dimensiunea recomandata pentru gropi, aceasta este de 60x60x60 cm.

„Eu am plantat pomii la o densitate de 8 m intre randuri si 6 m intre pomi. Intr-un hectar mi-au intrat 208 puieti. Plantarea propriu-zisa incepe cu mocirlirea radacinilor. De asemenea, punem pe fundul gropii 3 lopeti de gunoi uscat (mranita). De asemenea, dupa ce am umplut jumatate din groapa, putem veni si cu un complex NPK, maxim 1 kg. Eu am pus 500 grame. Din punct de vedere al perioadei de plantare, eu am pus si primavara si pot spune ca acestia s-au dezvoltat mult mai bine. Probabil ca iarna sufera de frig si pornesc mai greu in vegetatie. Dezavantajul la plantarea de primavara e ca ai de udat tot anul de iti vine rau. Cand plantezi toamna, acumuleaza in jurul radacinii umeazeala, mai ales iarna de la zapada”, ne-a mai spus Sebastian Pop.

Pentru infiintarea celor 2 hectare de nuc, fermierul a investit, in 2009, suma de 3.500 de euro, doar pentru materialul saditor. Pe langa acest lucru, Sebastian Pop considera ca ar mai fi nevoie de cel putin 1.500 de euro pentru lucrarile agricole. De asemenea, se recomanda si instalarea unui sistem de irigatii, acest lucru putand ridica investitia initiala cu pana la 2.000 de euro. In fiecare saptamana, pomii ar trebui udati fiecare cu aproximativ 20 de l de apa.

Fermierii cu livezi de nuc isi pot valorifica productia de nuci atat pe piata interna, cat si la export, in diverse moduri: in coaja: sub forma de miez de nuca, sub forma de ulei, sub forma de produs finit, precum lapte de nuca, miez de nuca glazurat cu ciocolata sau sub forma ingredient in produsele alimentare.

„Momentan am avut o productie mica, nu am inceput sa vand serios. Cand o sa ajung la o tona imi doresc sa vin in Bucuresti. Eventual poate o sa apelez si la anunturi pe internet. Oricum, un pret corect ar fi cam 40 lei/kg miez. De asemenea, ma gandesc sa iau legatura si cu producatorul din Franta care mi-a vandut puietii, sa ma inscriu in asociatia lor. Mai ales ca ei vand nuca in coaja, la poarte livezii, cu 8 euro/kg. Ar fi cam 15 euro/kg de miez. Nu este o afacere rea, insa trebuie sa ai multa rabdare si multa dispozitie pentru a munci, fara sa ai rezultate imediate”, ne-a mai marturisit pomicultorul.

In 2010, tara noastra ocupa primul loc in randul producatorilor europeni de nuca. Din pacate insa, suprafata cultivata cu nuci a scazut in Romania de la 3.800 de hectare in 1989, la numai 1.490 de hectare in 2010.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE