Secretele unei plantatii de nuci profitabile

Facebook
Twitter

Contrar perceptiei comune, nucul este o specie oarecum pretentioasa la conditiile de agro-mediu, in sensul ca are nevoie de soluri cat mai profunde, fara exces de umiditate. Mai mult decat atat, infiintarea unei livezi de nuc trebuie sa se realizeze in zone in care temperaturile negative nu depasesc -25 de grade Celsius.

Pentru a afla o serie din secretele infiintarii unei plantatii de nuci am discutat cu Dr. Ing. Ion Calinoiu, directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Horticola Targu Jiu.

„Nucul este o planta pretentioasa, avand in vedere ca necesita soluri cat mai profunde, fertile, bine drenate, fara exces de umiditate. De asemenea, atunci cand vrem sa infiintam o asemenea plantatie trebuie sa eliminam inca de la inceput solurile care au nivelul apei freatice la mai putin de 3 metri. Apoi, trebuie sa tinem cont ca nucul sufera la temperaturi de sub minus 25 de grade”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Ion Calinoiu, directorul SCDH Targu Jiu.

Chiar daca exista in prezent un interes tot mai mare pentru soiurile de nuc provenite din import, directorul SCDH Targu Jiu afirma ca pomicultorii ar trebui sa ia in calcul mai degraba soiurile de nuc autohtone, deoarece acestea sunt adaptate la conditiile climatice de la noi.

„Cand incepem o asemenea plantatie e foarte important sa punem soiuri omologate, nu din samanta sau din populatii locale. Doar asa putem avea o productivitate si o intrare pe rod timpurie, in anul 4. Din anul 9-10 putem vorbi chiar de productii economice. Eu recomand soiurile romanesti deoarece acestea sunt adaptate la conditiile climatice de la noi. Sigur, exista o tendinta de a se alege soiuri din import, mai ales frantuzesti sau americane. Sunt privite ca fiind mult mai productive, insa ele sunt adaptate mai mult la conditiile mediteraneene. Pomcultorii au astfel un risc destul de mare in a avea productii mai reduse. Noi chiar am avut asemenea soiuri in culturi comparative”, afirma Dr. Ing. Ion Calinoiu.

Soiuri romanesti de nuc

Soiurile de nuc aflate in portofoliul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Horticola Targu Jiu sunt „Susita”, „Novaci”, „Pestisani” si „Victoria”, primele doua soiuri fiind incluse si in Catalogul Oficial al soiurilor. Cei care utilizeaza soiuri inscrise in Catalogul Oficial pot beneficia de un punctaj mai mare in cadrul proiectelor cu fonduri europene depuse prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Soiul „Susita” de exemplu are un fruct de marime mare, cu o greutate de circa 13 grame. Endocarpul este potrivit de gros, slab lemnificat, casant, cu suprafata exterioara aproape neteda, raiata uniform, de culoare maroniu- deschisa. Peretele despartior al lobilor este subtire si se desprinde usor impreuna cu miezul. Miezul este putin alungit cu incretituri putine si mari. Ocupa 45,3% din greutatea fructului. Este albicios – sidefiu, crocant, putin casant, cu gust dulce, destul de aromat si de uleios. Soiul Susita este potrivit pentru plantatiile intensive, deoarece pomii cresc repede in primii ani, intra pe rod de timpuriu, iar in perioada rodirii depline raman cu talie mica, se arata in descrierea oficiala a soiului.

Fructul din soiul „Novaci” este de marime supramijlocie, cu o greutatea de 11,8 g, cu o forma rotunda. Endocarpul este potrivit de gros, lemnificat, casant, de culoare galbuir-albicioasa, are suprafata externa putin raiata si foarte putin incretita. Miezul este rotunjit, cu incretituri putine, crocant, alb-galbui, cu gust dulce, uleios si aromat. Ocupa 47,6% din greutatea fructului.

Potrivit directorului Dr. Ing. Ion Calinoiu, productia medie care se poate obtine cu soiurile autohtone poate ajunge, in anul 14-15, la circa 4 tone pe hectar de fructe pe hectar.

Toamna, perioada optima de plantare pentru nuc

Pregatirea terenului in vederea infiintarii unei plantatii de nuci incepe cu o desfundare adanca a solului, de circa 50 cm adancime, urmata de o aratura normala, de circa 25-17 cm. „Inainte de toate trebuie sa facem o desfundare adanca a solului sau de o scarificare in profunzime de pana la 70 cm. Apoi trebuie sa realizam o aratura normala, de 25-17 cm. Pregatirea terenului se finalizeaza cu discul, pentru a-l nivela”, afirma directorul SCDH Targu Jiu.

De asemenea, pentru a ne asigura ca viitoarea plantatie de nuci va fi una cat mai productiva putem interveni si cu fertilizanti. Se recomanda administrarea a 10-60 de tine de mranita, precum si a 100 kg P2O5 si 80 kg K2O la un hectar cultivat cu nuci.

Perioada optima de plantare pentru nuc, potrivit directorului SCDH Targu Jiu, este toamna, deoarece in acest mod radacinile plantei au cele mai mari sanse de a se prinde. „Daca se planteaza toamna, procentul de prindere este de 99%. Planta castiga practic un avans de timp, deoarece din primavara se dezvolta la capacitate maxima”, mai spune Dr. Ing. Ion Calinoiu.

Pana la plantarea propriu-zisa terenul trebuie pichetat in functie de densitatea pe care o dorim. In general, se foloseste schema de plantare 8 m x 8 m. „Dupa aceste operatiuni vom trece la efectuarea gropilor, care se vor face 40 cm x 40 cm, cu o adancime de 70-80 cm. Se recomanda folosirea in aceasta etapa si a gunoiului de grajd”, explica directorul SCDH Targu Jiu.

Un alt element important in cadrul infiintarii unei plantatii de nuci il reprezinta si irigarea. „In conditiile in care nucul este amplasat intr-o zona cu precipitatii reduse este bine sa avem un sistem de irigat prin picurare. Norma de udare, in special pentru lunile critice, adica iulie-august, este de 400-600 de metri cubi pe hectar”, mai afirma Dr. Ing. Ion Calinoiu.

Taiarile de formare a coroanei pentru nuc

Taierile de formare au ca scop prinderea mai eficienta a tinerilor puieti, proiectarea si intretinerea coroanei pomului, stimularea fructificarii prin eliminarea ramurilor inutile sau moarte. In acelasi timp, taierile de formare vor facilita lucrarile si recoltarea mecanizata prin omogenizarea formelor si a dimensiunilor arborilor. Aceste lucrari se executa in perioada de repaus vegetal al arborilor. Daca trunchiul nucului nu este scurtat la 1,2-1,3 m, el va intra foarte tarziu pe rod. Pentru fiecare 10 cm in plus la inaltimea trunchiului, se adauga cate un an pana la intrarea pe rod.

Totodata, la sfarsitul lunii august, se iau masuri pentru a stopa cresterea puietilor de nuc, in scopul de a-i proteja de ingheturile timpurii de toamna. Pentru aceasta se ciupesc mugurii terminali, situati la capatul lastarilor si se face o musuroire la baza tulpinii pomului, astfel incat sa fie acoperit punctul de altoire spre a-l feri de scaderile bruste de temperatura (15-20cm inaltime).

In cazul in care mugurele principal nu porneste in vegetatie sau porneste foarte slab, se alege un lastar mai viguros, chiar daca e situat la baza trunchiului, si se taie oblic trunchiul la circa 2 mm deasupra acestui lastar.

Doua dintre cele mai frecvente boli ale nucului sunt bacterioza si antracnoza. „Ca orice specie pomicola, si nucul trebuie tratat preventim, impotriva unor boli si daunatori. In ultimii an, acesta a devenit sensibil la cel putin 2 boli si anume bacterioza si antracnoza. Pentru a se putea preveni si trata eu recomand produsele pe baza de cupru”, mai afirma Dr. Ing. Ion Calinoiu.

La Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Horticola Targu Jiu selectia soiurilor de nuc dateaza inca din 1962. Aceasta statiune detine singura colectie din tara de soiuri de nuc pentru ramuri altoite. Mai mult decat atat, in cadrul statiunii s-au derulat si experimente precum culturile intercalate (nuc+gutui), cu rezultate de productie bune pentru ambele plantantii.

Romania este una dintre tarile fruntate din Europa in ceea ce priveste productia de nuca. Astfel, tara noastra se situa in 2010 pe primul loc in randul producatorilor europeni de nuca. Din pacate insa, suprafata cultivata cu nuci a scazut in Romania de la 3.800 de hectare in 1989, la numai 1.490 de hectare in 2010.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE