Tratamente fitosanitare importante pentru speciile pomicole samburoase

Facebook
Twitter

Pentru a avea pomi fructiferi roditori si rezistenti pe parcursul anilor, este important ca fermierii sa aplice tratamente fitosanitare specifice, in functie de fiecare fenofaza vegetativa.

Pentru a veni in sprijinul pomicultorilor, am stat de vorba cu Ing. Marius Roman, proprietarul Pepinierei Pomicole din Afumati-ilfov. Va prezentam astfel in cadrul acestui articol schema de tratamente fitosanitare pentru speciile samburoase, mai exact pentru cais, piersic, nectarin, migdal, prun, cires si visin.

La inceputul anului, mai exact in perioada 15-28 februarie, atunci cand pomii se afla in repaus vegetativ, se poate interveni cu produse precum Confidor Oil (concentratie recomandata 1,5%) sau cu Champ 77WG (concentratie recomandata 0,3%), pentru a combate Paduchii testosi (Paduchele din San Jose), oua de afide, acarieni etc. Tratamentul se executa in ferestrele iernii, cand tempereatura este peste 5 grade Celsius.

In perioada de umflare a mugurilor (1-10 martie), se poate interveni cu Bouillie Bordelaise (1%) pentru a combate ciuruirea bacteriana si micotica, monilioze, deformarea frunzelor si fainare (la piersic), antracnoza (la cais), oua de acarieni. Acest tratament se executa atunci cand vremea permite: nu bate vintul, fara precipitatii, temperatura pozitiva.

La scuturarea petalelor (peste 50% din flori sau scuturat), mai exact in perioada 10-20 aprilie, pomicultorii pot interveni cu urmatoarele tratamente fitosanitare: Systhane Forte 0,02%, Folpan 80 WDG – 0,1 %, Calypso 480 SC – 0,03 %, Cropmax – 0,2%, in vederea combaterii ciuruirea bacteriana si micotica, monilioze, deformarea frunzelor si fainare(la piersic) si viermele fructelor (G1T1), minatoare, defoliatoare etc. Tratamentul se executa atunci cand vremea permite: nu bate vintul, fara precipitatii, temperatura pozitiva.

Un alt tratament important se poate face la caderea corolei (cand se vad fructuletele formate), in perioada 1-10 mai, cu urmatoarele solutii: Shavit F72WDG (0,2%), Dithane M 45 (0,25 %), Cyperguard 25EC (0,02 %). Tratamentul se realizeaza pentru a combate ciuruirea bacteriana si micotica, monilioze, deformarea frunzelor si fainare (la piersic), antracnoza (la cais), moliile si viermele fructelor (G1T1-3), defoliatoare, minatoare etc. Tratamentul se executa atunci cand vremea permite: nu bate vintul, fara precipitatii.

Dupa aproximativ 2 saptamani de la efectuarea tratamentului precedend se pot aplica Topsin 70 WDG – 0.1 %, Mospilan 20 SG – 0.03 %, Nissorun 10 WP – 0,05%, precum si Cropmax – 0,2%, in vederea unei combateri si mai bune a daunatorilor prezentati anterior. Se executa pe timp insorit, dar temperatura sa nu depaseasca 25 grade Celsius.

De asemenea, dupa circa 14 zile de la tratamentul de mai sus, pomicultorii pot interveni in livada cu produsele Bravo 500 – 0.25 %, Calypso 480 SC – 0.03 % sau Nissorun 10 WP – 0.05 %. Acest tratament combate daunatorii prezentati anterior, cat si paduchele din San Jose (G1T1-2), acarieni (PED+3-5 forme mobile). Se executa pe timp insorit, dar temperatura sa nu depaseasca 25 de grade Celsius.

Inainte de recoltare (fructe in pirga), se pot aplica urmatoarele tratamente in vederea combaterii monilioze (fructe): Folpan 80 WDG – 0.1 %, Actara 25WG – 0.01 % sau Cropmax 0,2%. Tratamentul se realizeaza pe timp insorit, dar temperatura sa nu depaseasca 25 de grade Celsius.

De asemenea, dupa taierile de vara in verde, din luna august, se poate interveni cu Funguran 50 WP – 0,3 % concentratie, pentru a combate daunatorii si bolile prezentate anterior. Si acest tratament trebuie realizat cand este insorit, insa nu cand temperatura depaseste 25 de grade celsius.

Dupa caderea frunzelor (toamna octombrie-noiembrie) un ultim tratament cu care se poate interveni in livada este cel cu sulfat de cupru (piatra vanata), intr-o concentratie de 3%, pentru a combate ciuruirea bacteriana si micotica, monilioze, deformarea frunzelor si fainare (la piersic), antracnoza (la cais), oua de acarieni. Se executa atunci cand vremea permite: nu bate vintul, fara precipitatii, temperatura pozitiva.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE