Strainii raman in continuare extrem de interesati de achizitionarea terenurilor agricole din Romania. Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, a declarat pentru StiriAgricole.ro ca a fost intrebat recent de o persoana din Arges daca stie vreun proprietar roman care doreste sa vanda un teren de circa 1.000 de hectare pentru un strain. Raspunsul sefului LAPAR a fost unul pe masura.
„Am fost sunat de curand de o doamna din Arges, care imi cerea insistent sa-i fac rost de 1.000 de hectare de teren, pentru ca vrea un investitor strain sa cumpere. Terenul sa fie in judetul Tulcea. Avea investitorul strain si preferinta fata de judet. Cu tot respectul, i-am spus respectivei doamne ca vorbeste de funie in casa spanzuratului. Pamantul e o resursa naturala inepuizabila, o rezerva pentru mii de ani. Acesta este primul patrimoniu al unui stat”, ne-a declarat Laurentiu Baciu.
Liderul LAPAR ne-a mai spus ca in acest moment Ministerul Agriculturii lucreaza la un draft pentru modificarea Legii terenurilor (17/2014) in vederea stabilirii unor conditii de vanzare a terenurilor agricole pentru cumparatorii straini.
„In prezent, Ministerul Agriculturii lucreaza la un draft de modificare a legii 17/2014. Cu siguranta ne va fi prezentat si vom putea veni si noi cu propuneri. Se doreste sa se faca o lege a vanzarii dupa modelul celorlalte state din Europa. Trebuia sa facem acest lucru inca de la inceput, insa am vrut sa fim unici. Cand esti unic, te distrugi singur. Avem de data asta intelegerea atat a Ministerului Agriculturii, precum si a Comisiei pentru Agricultura din Parlament. Speram ca pana in toamna sa scoatem o lege care sa protejeze fermierul roman si, la urma urmei, si cumparatorul roman”, a declarat Laurentiu Baciu, pentru StiriAgricole.ro.
Noua lege a vanzarii terenurilor, dupa modelul german si olandez
Laurentiu Baciu spune ca modelul noii legi va fi imprumutat de la germani si olandezi. „Modelul va fi cu siguranta imprumutat de la germani, poate o sa fie o combinatie dintre legea germana si cea olandeza. Vanzarea va fi deschisa pentru toata lumea, daca se incadreaza in anumite conditii. In rest, nu va fi interzis nimic. Cumparatorul va trebui doar sa indeplineasca cateva conditii”, ne-a mai spus liderul LAPAR.
Aproximativ 2 milioane de hectare de terenuri agricole s-ar afla deja in proprietatea strainilor, sustine Laurentiu Baciu. „Multe terenuri s-au dat prin donatii, sunt fel si fel de tranzactii cel putin la limita legii. Deseori se cumpara pamantul fara sa-l vada. Asa s-a ajuns. Multe din aceste achizitii, daca ar fi un interes la nivel national, ar putea fi usor contestate. Sunt acte in care s-a ocolit legea cat s-a putut”, ne-a mai spus liderul LAPAR.
9.000 de hectare din Arad, cumparate de straini intr-un singur an
In Arad de exemplu, de la aparitia Legii 17/2014, care da posibilitatea strainilor sa cumpere terenuri in Romania, aproximativ 17.000 de dosare au fost prelucrate. In mai bine de 70 la suta din cazuri, cumparatorii au fost straini.
In perioada aprilie 2014 – aprilie 2015 au fost inregistrate 5.000 de tranzactii, insa anul trecut numarul lor a fost aproape dublu. Pana in aprilie 2015, strainii cumparasera 1.200 de hectare, insa in ultimele 12 luni au achizitionat peste 9.000 de hectare, conform datelor Directiei pentru Agricultura a Judetului Arad, citate de publicatia Arad Online.
Potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.