porumb de vanzare

Vacile din SUA, hranite cu porumb romanesc

Facebook
Twitter

Importurile de porumb organic ale SUA s-au triplat in 2015, ajungand la circa 304.000 de tone, principalele tari exportatoare fiind Romania si Turcia, arata datele Departamentul american al Agriculturii (USDA), citate de Agerpres.

Chiar daca majoritatea terenurilor agricole americane au la baza culturi modificate genetic (OMG), piata produselor organice se dezvolta treptat si in SUA. Consumatorii si-au triplat achizitiile de alimente organice in ultimul deceniu la peste 35 de miliarde de dolari, in 2014. Cererea pentru cerealele organice a crescut, astfel ca importatorii profita de dolarul puternic pentru a-si majora achizitiile de peste hotare, precizeaza Bloomberg, citata de Agerpres.

In plus, achizitiile de porumb organic efectuate in lunile ianuarie si februarie ale acestui an au fost de cinci ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut. De asemenea, in 2015 importurile de soia organica, in principal din India si Ucraina, au crescut cu 45%, pana la 317.284 tone, iar in primele doua luni ale acestui an s-au dublat. In total, valoarea importurilor de porumb si soia organice s-a ridicat anul trecut la 353,5 milioane de dolari.

De asemenea, se poate remarca si o crestere a diferentei de pret intre culturile organice si cele conventionale. Astfel, pretul spot la porumb furajer organic a fost, in medie, de 8,06 dolari per bushel in saptamana care s-a incheiat la 26 martie, comparativ cu pretul 3,77 dolari per bushel pentru porumbul conventional inregistrat marti la Chicago Board of Trade.

Culturile organice din SUA, folosite in furajarea animalelor, acopera mai putin de 0.5% din suprafata agricola a acestui stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE