Andrei Butaru, ANSVSA: Romania va putea relua comertul intracomunitar cu porci vii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintele ANSVSA, Andrei Butaru, a declarat recent ca exista promisiuni de la Bruxelles privind reluarea comertul intracomunitar cu porci vii deoarece Romania a indeplinit toate conditiile. Totusi, acest lucru va fi stabilit tocmai in vara, dupa un audit al Comisiei Europene.

„Promisiunile asa sunt, teoretic ar trebui sa ne scoata din acea anexa, pentru ca am indeplinit tot ce s-a stabilit de comun acord in anii anteriori. Au fost discutii si am avut corespondenta, dar pana acum nu am avut audit de la Comisia Europeana. S-a discutat ca in vara sa avem, poate, un audit si sa se gaseasca o solutie. Eu zic ca, daca ne facem treaba si demonstram ca nu avem probleme cu pesta porcina clasica, poate obtinem trecerea pe alta anexa. Probabil se vor stabili niste ferme de unde se va putea exporta, dar, pana nu vom avea un audit, nu avem altceva stabilit”, a declarat presedintele ANSVSA, Andrei Butaru, pentru Agerpres.

De asemenea, seful Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a mai precizat ca pesta porcine „evolueaza foarte aproape de granita, la Odesa, in Ucraina. Desi se spune ca ar fi si in Moldova, oficial nu este declarat nimic, ori prea mult nu pot sa o ascunda, deoarece boala evolueaza foarte rapid si mortalitatea este foarte mare. Boala evolueaza in prezent in tarile Baltice, in Polonia, Rusia si Ucraina”, a mai spus Andrei Butaru, pentru sursa citata.

„Noi facem analize pentru depistarea PPA. Am stabilit masurile pentru punctele de trecere in frontiere si in Delta Dunarii, pe granita cu Ucraina si Moldova. S-au intarit controalele si pe circulatia animalelor vii pentru a preveni contaminarea. Trebuie sa mentinem biosecuritatea fermelor, dar marea problema este gospodaria taraneasca, pentru ca acolo nu poti pune filtre. Toate tarile care au PPA au spus ca a venit, cel mai sigur, cu porcul mistret, dar nu se exclude transportul cu produse de origine animala dintr-o tara in care evolueaza PPA. Continuam supravegherea in Delta pe porcii mistreti, iar pana in prezent nu am gasit virusul la noi in tara”, a mai adaugat presedintele ANSVSA.

Potrivit unui comunicat ANSVSA, pentru aceasta boala nu exista vaccin, din cauza rezistentei deosebite a virusului in mediu, singura metoda de protejare a sanatatii animalelor este respectarea conditiilor de biosecuritate.

In exploatatiile mici, conditiile care trebuie respectate sunt cele privind evitarea contactului direct sau indirect intre animalele potential bolnave si cele sanatoase:

  • nu se va intra in adaposturile porcilor cu incaltamintea sau imbracamintea de strada,
  • nu se vor da in hrana porcilor resturi alimentare sau laturi de la carnea de porc si nu se va admite venirea in contact cu animale straine (ca in cazul montei),
  • nu se vor introduce animale nou achizitionate peste animalele deja existente in exploatatie, nu se va da drumul animalelor in liberate, la pascut.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE