Prima masura luata de Achim Irimescu pentru a limita vanzarea terenurilor agricole catre straini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Saptamana viitoare urmeaza sa aiba loc la Ministerul Agriculturii o discutie, alaturi de reprezentantii producatorilor, pe tema Legii vanzarii terenurilor agricole catre straini, a anuntat de curand seful MADR, Achim Irimescu.

„Avem deja un proiect in discutie pentru Legea vanzarii terenurilor, numai ca astept ca dumneavoastra, reprezentantii producatorilor sa veniti si sa il agreem impreuna, pentru ca este o lege de care dumneavoastra beneficiati in primul rand. Este musai sa ne consultam, cum ne-am consultat intotdeauna pe toate actele legislative cu dumneavoastra si cu Parlamentul si cele doua Comisii de agricultura. Este foarte important ca sa nu iasa o lege fara acceptul dumneavoastra. Va propun, chiar daca nu saptamana aceasta, saptamana viitoare sa agreem un proiect de act legislativ pe care sa il promovam cat mai rapid”, a declarat Achim Irimescu, la protestul fermierilor de marti.

Presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, ne-a explicat ca modelul noii legi va fi imprumutat de la germani si olandezi. „Modelul va fi cu siguranta imprumutat de la germani, poate o sa fie o combinatie dintre legea germana si cea olandeza. Vanzarea va fi deschisa pentru toata lumea, daca se incadreaza in anumite conditii. In rest, nu va fi interzis nimic. Cumparatorul va trebui doar sa indeplineasca cateva conditii”, ne-a mai spus liderul LAPAR.

Aproximativ 2 milioane de hectare de terenuri agricole s-ar afla deja in proprietatea strainilor, sustine Laurentiu Baciu. „Multe terenuri s-au dat prin donatii, sunt fel si fel de tranzactii cel putin la limita legii. Deseori se cumpara pamantul fara sa-l vada. Asa s-a ajuns. Multe din aceste achizitii, daca ar fi un interes la nivel national, ar putea fi usor contestate. Sunt acte in care s-a ocolit legea cat s-a putut”, ne-a mai spus liderul LAPAR.

Potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE