De ce fermierii romani primesc mai greu in conturi subventiile virate de APIA

Facebook
Twitter

Mii de fermieri din intreaga tara se plang ca nu au gasit nici pana in acest moment banii din subventiile virate de APIA, desi Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat, inca de acum o saptamana, ca a inceput efectuarea platilor, in special pentru agricultorii mici.

„De pe 8 aprilie am mers la banca in fiecare zi, nu este virat nimic, doar minciuni”, „Pe 14 aprilie am verificat si nu am nimic”, ne-au scris fermierii din numeroase judete ale tarii precum Suceava, Craiova, Bistrita-Nasaud, Mures. Au existat insa si fermieri care au primit banii: „In Dolj au inceput sa intre”, ne-a scris un fermier.

Explicatia intarzierii este una in general simpla si are legatura cu transferurile bancare ce trebuie operate in fiecare caz in parte. Mai multe detalii despre acest lucru ne-a oferit Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR:

„Noi ne facem uneori de lucru singuri. Nu reusim sa facem un lucru pana la capat. Trebuia sa le fie explicat fermierilor ca pe data de 8 incep platile, asa cum au si inceput, insa banii vor intra efectiv in conturi cu 3-4 zile mai tarziu. Exista acele proceduri bancare, din conturile Agentiei, la Trezorerie, aici mai stau 2 zile banii, apoi se vireaza in conturile fermierilor. Lumea a inteles ca pe data de 8 aprilie, la final de program, vor avea banii in conturi. Am primit o mie de telefoane in ultime zile pe acest subiect. Aveti putina rabdare, oameni buni. Platile sunt demarate pentru micii fermieri din informatiile pe care le am, apoi se va merge si catre ceilalti. Toata lumea are nevoie de acesti bani, indiferent ca esti mare sau mic fermier”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.

Potrivit celui mai recent comunicat al APIA, Agentia precizeaza ca incepand de vineri, 08.04.2016 si pana la 15.04.2016, a efectuat plati aferente Campaniei 2015, pentru schemele din sectorul vegetal, in suma totala de 970.365.720,53 lei (219,7 milioane euro) pentru un numar de 585.776 beneficiari.

Platile APIA sunt efectuate pe urmatoarele scheme:

  • Schema de plata unica pe suprafata in cuantum de 79,73 euro/ha;
  • Plata redistributiva: primul interval: 1 – 5 ha inclusiv in cuantum de 5,00 euro/ha; al doilea interval peste 5 ha si pana la 30 ha inclusiv in cuantum de 51,07 euro/ha.
  • Plata pentru tinerii fermieri in cuantum de 19,93 euro/ha;
  • Plata pentru micii fermieri in cuantum de maxim 1250 euro;
  • ANT 1 (Schema de ajutoare nationale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplata de productie) in cuantum de 19,19 euro/ha.

Platile sunt efectuate in lei, la cursul de schimb stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE