De ce intarzie plata subventiilor catre fermieri? Baciu, LAPAR: „Banii exista, nu suntem in stare sa-i impartim”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plata subventiilor catre fermieri este intarziata din cauza neglijentei angajatilor APIA, este de parere Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR. Mai mult decat atat, spune liderul fermierilor, si Hotararea de Guvern care trebuie sa stabileasca plata ajutorului de stat restanta pentru subventionarea motorinei, aferenta trimestrului III, este intarziata tot din cauza Agentiei de Plati.

„Vreau sa va spun ca se intampla lucruri tare ciudate in institutia aceasta (APIA – n.r.). Aflu de la conducerea ministerului ca s-a tergiversat pana acum plata subventiilor pentru motorina din cauza ca unul din salariati nu a facut ce trebuie pentru a iesi HG. Efectiv, nu isi fac treaba. Vorbesc de aparatul central, nu de teritoriu. De trei saptamani trebuia sa iasa aceasta Hotarare. Daca va intra azi in sedinta de Guvern si este aprobata, probabil vom avea banii saptamana viitoare. Banii exista, ca si in cazul subventiilor, dar nu avem capacitatea sa-i impartim”, a declarat telefonic, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu.

La fel, liderul LAPAR afirma ca subventiile sunt intarziate din cauza slabei gestionari a situatiei de la nivelul APIA central.

„Este o situatie fara precedent in agricultura, cel putin de cand luam aceste subventii. Nu este niciun soft de vina, ci pur si simplu modul in care s-a facut contractul cu SIVECO, cum s-a construit caietul de sarcini. Cei de la SIVECO nu accepta sa faca nimic in plus de ce scrie in caietul de sarcini. Nu se poate face nicio plata, pana nu se rezolva aceasta chestiune”, ne-a mai spus Laurentiu Baciu.

Ministrul Agriculturii a anuntat in urma cu doua saptamani ca plata subventiilor catre agricultori va fi realizata in acest an dupa data de 8 aprilie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE