APIA face audit pentru gasca cu gat rosu! Cum sunt traduse gresit regulamentele europene

Facebook
Twitter

Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, a declarat recent ca a fost martorul unei situatii cel putin comice in cadrul discutiilor cu reprezentantii APIA, dar care arata insa modul deficitar in care sunt traduse reglementarile europene pentru fermierii romani.

„Discutam recent cu cei de la APIA despre o traducere gresita. Chiar a fost ideea cuiva. Ei spuneau ca regulamentul european prevede ca 5% din suprafata angajata la plata sa ramana cu porumbul in camp pentru hrana gastei cu gat rosu. Ce au inteles ei. Ca porumbul trebuie lasat in picioare in conditiile in care ai insertia la un metru. Gasca nu o sa intre niciodata in porumb si chiar daca ar intra nu ar ajunge. Corect era ca recoltarea sa se faca cu o pierdere de 5% care sa ramana pe camp pentru gasca. Cand am ridicat problema la APIA, pentru a face modificarea, mi s-a comunicat ca sunt de acord cu mine, insa trebuie sa faca un audit. I-am intrebat pentru ce? Sa vada daca gasca e flamanda?”, a declarat Laurentiu Baciu, liderul LAPAR, in cadrul conferintei „Zilele Agriculturii Romanesti”, eveniment organizat de Business Mark.

Potrivit cerintelor de management, din cadrul documentelor APIA, in cadrul pachetului 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu, se noteaza: la recoltarea culturii de porumb este lasata o suprafata de minim 5 % nerecoltata sau in situatia in care nu este infiintata o cultura de porumb, in anul respectiv de angajament fermierul este obligat sa asigure o cantitate de 100 kg de porumb boabe pe hectar, in cel putin un punct de hranire situat pe suprafata fiecarei parcele angajate.

Gasca cu gat rosu este o specie de pasare pe cale de disparitie, protejata in prezent de Uniunea Europeana. Fermierii aflati in arealele naturale protejate, pot primi de la APIA subventii mult mai consistente, daca implementeaza o serie de bune practici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE