Sefii MADR si APIA au lipsit de la intalnirea cu fermierii. Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, a luat foc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Trecuti ca vorbitori la conferinta „Zilele Agriculturii”, ministrul Achim Irimescu si directorul APIA, , au evitat sa dea ochii cu fermierii, in conditiile in care circa 30% dintre ei nu si-au primit inca avansul.

Lipsa ministrului Agriculturii și a sefului APIA i-a lasat loc presedintelui LAPAR, Laurentiu Baciu, sa se dezlantuie, aratand ca incompetenta functionarilor din subordinea ministrului Irimescu duce la situatii cel putin ilare, cum este si cea in care acestia au inteles gresit prevederile europene cu privire la plata sprijinului pentru salvarea gastei cu gatul rosu. (Detalii aici!)

De asemenea, Raluca Emilia Daminescu, director in cadrul APIA, nu a reusit sa ii explice fermierului bacauan de ce nu au ajuns banii din avansul subventiei pe suprafata la toti agricultorii sau ce suprafata este eligibila la plata. Singurul raspuns al reprezentantului APIA a fost capul plecat si obrajii rosii. De asemenea, Raluca Emilia Daminescu a mai reusit sa puncteze doar ca, in conformitate cu regulamentele europene, plata subventiei se poate face pana la 30 iunie 2016.

In replica, Laurentiu Baciu a dat exemplu Germaniei, care a reusit la 1 decembrie 2015, sa achite integral subventiile. In plus, a motivat seful LAPAR, lentoarea de la APIA ii costa scump pe fermieri, deoarece acestia au luat credite de la banci, pentru seminte sau ingrasaminte. Fara subventii, fermierii platesc dobanzi degeaba, spune Baciu.

„Ati observat foarte multa bunovointa din partea celor de la APIA, ca ne ofera adeverinte. Problema e ca am ajuns sa platim dobanda la banii nostri. 1,3 mld. de euro stau in alta parte decat in buzunarul fermierilor din cauza ca nu au fost rezolvate la timp lucrurile administrative”, a declarat Laurentiu Baciu, in cadrul conferinte „Zilele Agriculturii Romanesti”, eveniment organizat de Business Mark.

Mai mult decat atat, Laurentiu Baciu a subliniat din nou slaba organizare si lipsa de transparenta care au loc la APIA.

„Chiar ieri am asistat, la sedintele de Dialog Social, la un model de sabotaj a unei persoane cu o functie inalta din APIA, care pur si simplu ne-a luat de papagali. Ne-a chemat pentru o discutie pe Ordinul 619/2015. Am hotarat ce modificari se fac, s-a pus pe site o varianta, iar cea discutata si convenita s- ascuns. In momentul in care am intervenit, a fost scoasa din nou lucrarea buna si ni s-a spus comunicat: Nu va suparati pe noi, dar nu sutem de vina. Domnul X ne-a spus sa ascundem varianta. Va spun sincer, lucrarile acestea sunt facute de neprofesionisti”, a mai spus Laurentiu Baciu.

Totodata, liderul LAPAR a amintit si cateva dintre cele mai acute probleme ale agriculturii romanesti. „Avem stocuri mari de cereale in tara, exporturile s-au diminuat foarte mult. Consum propriu nu prea avem pentru ca zootehnie e intr-un impas. Suntem in schimb fruntasi la importuri, la carne, lapte si mai nou la fructe. Agriculturii din Romania nu isi gasesc piata. O alta problema este ca natura nu tine cu noi. Avem o lipsa acuta de precipitatii. Deficitul de apa este enorm, cel putin in zona Moldovei, unde se inregitreaza un deficit de 1.500 de metru cubi pe hectar”, a mai afirmat Laurentiu Baciu.

Business Mark a organizat, marti, conferinta „Zilele Agriculturii Romanesti”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE