MADR vrea sa creeze in sectorul carnii de porc un observator care sa monitorizeze piata

Facebook
Twitter

Romania va sustine, alaturi de Polonia, instituirea unor mecanisme de ajutor pentru sectorul laptelui si pentru cel al carnii de porc, a anuntat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Acesta participa astazi, 15 februarie, la Consiliul Uniunii Europene – Agricultura si Pescuit de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

„Polonia va face luni, in Consiliul Uniunii Europene – Agricultura si Pescuit, o informare referitoare la dificultatile cu care se confrunta sectorul carnii de porc, in urma embargoului impus de Federatia Rusa, dar si cel al laptelui, iar Romania va adera si va sustine acest demers. Polonia solicita lansarea unor mecanisme pentru promovarea si incurajarea exporturilor, inclusiv restitutii la export, desi Comisia a afirmat ca nu o sa mai dea astfel de masuri. De asemenea, va cere ajustarea pragurilor de referinta si a preturilor de interventie in sectorul laptelui, relansarea mecanismelor de ajutor pentru stocarea privata in sectorul carnii de porc si ajustarea perioadelor de punere in aplicare, precum si identificarea de noi piete si eliminarea barierelor netarifare in calea comertului. Polonia mai vrea masuri urgente la scara europeana, care sa conduca la ridicarea embargoului rusesc si la deschiderea pietei ruse, dar si scutirea producatorilor de lapte sau eliminarea taxei pe supraproductie pentru anii 2014-2015, care pe noi nu ne vizeaza. Noi intentionam sa cream in sectorul carnii de porc un observator al carnii de porc, care sa monitorizeze piata”, a declarat Achim Irimescu, pentru sursa citata.

Seful MADR a mai precizat ca in afara unor ajutoare de stat pentru aceste doua sectoare, optiunile sunt limitate.

„In Romania, in afara unor ajutoare de stat, nu prea avem ce face pentru ca nu exista mecanisme europene la dispozitie, in afara de stocarea privata si ridicarea embargoului rusesc. Cred ca aceasta ar fi solutia si sper ca anul acest sa se si intample. Sincer, nu vad solutii pragmatice si efective pentru sectorul laptelui si la carnea de porc. Aici, asa cum am mai spus, trebuie un control foarte serios la frontiera ca sa nu mai ajunga orice si oricum pe piata”, a mai spus Irimescu.

Din cauza embargoului rus si a situatiei dificile din piata, Comisia Europeana a prevazut anul trecut pentru Romania un sprijin financiar in valoare totala de 11.145.958 euro, destinat fermierilor din sectorul laptelui, precum si cel al carnii de porc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE