Cioceanu, Asociatia Bio Romania: Estimam o iesire masiva a micilor fermieri din sistemul de agricultura ecologica

Facebook
Twitter

Certificarea pajistilor in sistemul de agricultura ecologica bate pasul pe loc in Romania. Chiar daca la finele anului 2014, Ministerul Agriculturii a introdus un pachet suplimentar pentru sprijinul financiar acordat pajistilor certificate ecologic (pasuni si fanete), cuantumul acestuia a fost redus la jumatate, ceea ce il face nerentabil pentru micii crescatori de animale. Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio Romania, spune ca fermierii nu vor alege niciodata sa piarda o subventie de 250 de euro pe agromediu si sa incaseze o subventie de 150 de euro pentru agricultura ecologica.

Odata cu introducerea sprijinului financiar pentru pajistile certificate ecologic, Ministerul Agriculturii spera sa ii convinga pe micii fermieri care au in proprietate bovine, ovine si caprine sa isi certifice bio pajistile si sa treaca in sistemul de agricultura ecologica, mai ales ca peste 90% din operatorii din acest sector sunt crescatori de animale, avand in exploatare preponderent 2-5 vaci de lapte.

„Pentru animalele crescute in regim ecologic stim ca nu se acorda niciun fel de subventie, desi bulgarii au reusit sa obtina asa ceva pentru vaci, oi, stupi de albine. Singura subventie indirecta era cea pe pasune. La momentul discutiilor pe care le-am avut la Minister, pentru acest sprijin, convenisem ca suma sa fie de 302 euro, insa ea a fost taiata la 111 euro, care este cam jumatate din agromediu. Niciun fermier care are pasune si beneficiaza de subventia pe agromediu nu o sa treaca la bio, ca sa piarda jumatate din bani”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio Romania.

Un alt impediment major in dezvoltarea agriculturii ecologice in Romania il reprezinta si imposibilitatea cuplarii subventiilor conventionale (SAPS, agromediu), cu cele dedicate sectorului bio.

„Pot sa fac din nou o paralela cu PNDR-ul aprobat in Bulgaria. In cazul tarii vecine, subventia pe SAPS si agromediu se cumuleaza cu cea de pe bio. Cei care intra in agricultura ecologica au practic doua subventii sa spunem. La noi nu s-a dorit sa se faca aceasta cumulare. Mai mult decat atat, mai exista o interdicitie. Tot ce inseamna zona de munte, adica acolo unde avem pasuni cu inalta valoare ecologica, este interzis sa se dea subventie pe pachetul 6, masura 11. Chiar si daca i-ar lasa insa, v-am spus ca ar fi pur si simplu nerentabil, sa pierzi 250 de euro pe agromediu ca sa iei 150 de euro pe bio. Cu asemenea blocaje nu prevedem decat o iesire masiva a micilor fermieri din sistemul agriculturii ecologice”, ne-a mai spus Marian Cioceanu.

In acest context, presedintele Asociatiei Bio Romania estimeaza ca in 2020, Bulgaria va fi cu mult peste Romania in ceea ce priveste agricultura ecologica. „Bulgarii au un PNDR extraordinar pe agricultura ecologica. In 2020, vecinii nostri vor cu cu mult peste noi daca nu ne schimbam PNDR-ul. Ar fi important ca ministerul sa discute cu noi, cu sectorul, si sa nu ia decizii care ne blocheaza dezvoltarea”, a mai afirmat Marian Cioceanu.

Daca in anul 2010 existau 3.155 de operatori in sectorul de agricultura ecologica, in 2011 numarul acestora a crescut de trei ori, pentru ca in 2012 acesta sa creasca de 11,8 ori, fiind inregistrati 26.736 de operatori implicati in productia, procesarea si comercializarea produselor ecologice.

Incepand cu 2013 se poate remarca un trend descendent al operatorilor din agricultura ecologica, in acest an fiind inregistrati 15.194 de operatori. O scadere si mai accentuata s-a produs in 2014, numarul de operatori inregistrati atunci fiind de 14.470, potrivit datelor MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE