Fermierii pot depune cereri unice la APIA pana la 10 iunie inclusiv

Facebook
Twitter

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, a anuntat in cadrul unei postari pe Facebook ca termenul de depunere a cererilor unice de plata la APIA, aferente Campaniei 2016, se prelungeste pana la data 10 iunie 2016 inclusiv.

„In cursul zilei de azi , s-a hotarat ca perioada de depunere fara penalizari a cererilor unice de plata in cadrul Campaniei 2016 sa continue pana la data de 10 iunie 2016 inculsiv. Avand in vedere modificarea prevederilor regulamentare, precum si cele ale O.U.G. 3/2015, cererile unice de plata pot fi depuse fara penalizari de intarziere pana la data de 10 iunie 2016”, se noteaza in textul semnat de presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu.

Dupa data de 10 iunie 2016, fermierii pot depune cereri unice de plata la APIA, insa cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucratoare timp de 25 zile lucratoare.

Informatia este confirmata si de Ministerul Agriculturii. Intr-un comunicat de presa, MADR informeaza ca in 31 mai 2016 a fost publicat in Monitorul Oficial nr.409, Ordinul MADR nr. 817/30.05.2016 care aduce unele modificari si completari Ordinului MADR nr. 619/2015 care aproba criteriile de eligibilitate, conditiile specifice si modul de implementare a schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020.

Stabilirea pentru anul 2016 a datei limita de depunere a cererilor unice de plata si a modificarilor la acestea, ca fiind data de 10 iunie. Cererile unice de plata si modificarile la acestea pot fi depuse si dupa data de 10 iunie, in termen de 25 de zile calendaristice, cu penalitati, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014. Solicitarile depuse dupa aceasta data sunt inadmisibile, iar beneficiarului nu i se acorda nici un fel de plata sau de sprijin”, se noteaza in comunicatul MADR.

Inainte de a se prezenta la APIA, este important ca fermierul sa isi verifice documentele. In primul rand, acesta trebuie sa se asigure ca extrasul de cont este activ, iar ca datele declarate in registrul agricol sunt exacte.

Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA Online se face numai in centrele APIA, in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.

Cererile unice de plata se depun la centrele judetene APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol si la centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol. Fermierii vor depune o singura cerere, chiar daca detin suprafete de teren in diferite localitati sau judete.

De asemenea, din acest an vor fi declarate ca fiind neeligibile doar suprafetele notate in cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizarii terenului pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata, si nu intreaga cerere, deoarece in cererea unica de plata sunt incluse, dupa caz, si animale.

Documentele pe care fermierii trebuie sa le prezinte la APIA, pentru plata pe suprafata sunt: copie de pe buletin, extras de cont, adeverinta de la primarie, iar daca au pasuni concesionate de la primarii, o copie a contractului.

In cazul in care fermierul nu poate sa se prezinte personal la sediul APIA, poate desemna o alta persoana sa depuna cererea unica. In cazul persoanelor fizice, acest lucru se poate realiza prin imputernicirea cu procura notariala. In cazul unei societati comerciale, doar administratorul poate sa imputerniceasca un angajat de exemplu pentru a depune cererea unica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE