Subventia la hectar in Romania, cu 50% mai mica decat media europeana

Facebook
Twitter

Subventia pe care o incaseaza fermierii romani este cu circa 50% mai mica fata de media Europei de Vest, a declarat Alexandru Coita, director de strategie la Bursa Romana de Marfuri si Managing Partner la firma de consultanta Ganes, in cadrul unui eveniment organizat de Forbes Romania.

„Subventia la hectar in Romania este de aproximativ 50% din media Europei de Vest, iar dobanda la creditele bancare in euro este dubla fata de Uniunea Europeana. La nivel anului 2015, numarul total de ferme din Romania este de 1.088.361, din care 1.011.090 ferme au suprafete intre 1 si 19 hectare. Aceste ferme mici furnizeaza circa 30% din totalul productiei agricole de 22.354.764 tone”, a declarat Alexandru Coita, in cadrul evenimentului „Conference on Agriculture”, potrivit Forbes.ro.

In cadrul conferintei s-au discutat teme de actualitate pentru domeniul agriculturii, precum statusul programelor nationale si europene si agentiilor de plati orientate catre agricultura si fermieri, relatia producatorilor romani cu retailerii pe partea de distributie si vanzare, imaginea agriculturii ecologice romanesti.

Speakerii invitati au fost persoane cu expertiza in domeniul agriculturii. Din partea autoritatilor au vorbit domnul director general APIA, Florin Marius Faur, doamna director, Andreea Agrigoroaei, Directia Generala pentru Dezvoltare Rurala, MADR, directorul general adjunct AFIR, Marius Ciprian Toth si Alexandru Coita, director de strategie la Bursa Romana de Marfuri (BRM) si Managing Partner la Ganes.

Din partea asociatilor i-am avut ca speakeri pe presedintele PRO AGRO, Emil Florian Dumitru, presedintele Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romania (CATAR), Gheorghe Vlad, presedintele Asociatiei Tanarul Fermier, Marian Visu-Iliescu si dr. ing. Ion Toncea, presedintele Asociatiei Romane pentru Agricultura Durabila (ARAD). De asemenea, au fost invitati sa intervina domnul Valer Hancas, Manager Corporate Affairs & Communication, Kaufland Romania si Iulian Ciuca, Manager EcoFerm (Cris-Tim).

„Incepand din 2012, Romania a avut aproape zero corectii financiare la absorbtia fondurilor europene pentru agricultura”, a afirmat directorul general APIA Florin Marius Faur, prezentand calendarul in curs pentru Agentie.

Andreea Agrigoroaei, din partea MADR, a prezentat statusul masurilor si submasurilor PNDR, precum si gestionarea situatilor delicate. Totodata, dumneaei a mentionat ca „avem speranta de a rezolva problemele in cazul programului Micii Fermieri pe lantul de aprovizionare”.

„Consumatorul roman prefera produse autohtone, pentru ca este nationalist, insa fermierul roman nu este foarte bine asociat” a punctat in timpul interventiei sale presedintele PRO AGRO, Emil Florian Dumitru.

Dr. Ing. Ion Toncea, presedinte ARAD a avut o comunicare pe 20 de ani de agricultura ecologica in Romania. „In prezent, Romania are aproape 300.000 de hectare cultivate in sistem ecologic” a declarat acesta. Domnul Toncea a precizat ca in cazul Romaniei este recunoscut si acceptat folosirea termenului de agricultura ecologica si nu bio. Situatia este similara si in Italia, in timp ce in Spania este permisa utilizarea ambilor termeni.

„Suntem deschisi sa incheiem parteneriate pe termen lung cu producatorii locali”, a precizat pe parcursul interventiei sale, Valer Hancas, din partea Kaufland.

Gheorghe Vlad, presedintele CATAR a intervenit vorbind despre relatia cu marii retaileri si aspecte ce tin de distributie, vanzare, plati.
Presedintele Asociatiei Tanarul Fermier, Marian Visu-Iliescu a punctat situatia tinerilor fermieri in mediul rural romanesc, mentionand unele probleme si propuneri de a incuraja cresterea si stabilizarea micilor fermieri romani. Un astfel de exemplu a fost idea de conlucrare alaturi de marii fermieri in dezvoltarea regionala si atragerea de input-uri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE